Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) са готови да

...
Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) са готови да
Коментари Харесай

Столтенберг: Мироопазващата мисия на НАТО в Косово е в бойна готовност

Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) са подготвени да се намесят, в случай че стабилността сред Сърбия и Косово е изложена на риск, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след диалози със сръбския президент Александър Вучич във връзка неотдавнашното напрежение сред Белград и Прищина, оповестиха сръбските и международни медии.

" НАТО продължава да следи от близко обстановката на терен. Нашата мироопазваща задача остава фокусирана върху мандата си и в случай че стабилността е застрашена, КейФОР са подготвени да се намесят и да подхващат всички нужни ограничения за гарантиране на сигурността и свободата на придвижване “, сподели Столтенберг на взаимна конференция в Брюксел.

Той акцентира, че въпреки “ситуацията на място да се е подобрила, отговорността на всички страни – изключително на публични лица от Белград и Прищина – е да предотвратят нова ескалация “. Столтенберг прикани страните да проявят въздържаност, добавя Ройтерс.

" Имаме забележителна военна задача в Косово от близо 4000 бойци и това оказва помощ да се предотврати напрежението, ескалацията и всевъзможни спорове “, сподели Столтенберг в отговор на въпрос на Блумбърг дали КейФОР ще са подготвени да се намесят при положение на ескалация на напрежението в Косово.

При взаимното послание след срещата Вучич благодари на генералния секретар на НАТО за желанието да изслуша позицията на Сърбия и добави, че са разискали всичко, което се случва в Косово.

За Сърбия мирът и стабилността са от решаващо значение, а ролята на КейФОР и НАТО в Косово е значима и по тази причина имам вяра, че постоянно ще можем да разчитаме на разбирането и желанието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Алианса и КейФОР мирът и стабилността в Косово и Метохия да бъдат непокътнати, посочи Вучич, представен от Танюг.

По-късо през днешния ден Йенс Столтенберг ще беседва и с Курти.

Напрежението в Косово се увеличи при започване на месеца, когато сърбите в северната част блокираха пътищата към гранични пунктове със Сърбия в символ на митинг против решението на косовското държавно управление от първи август да им се издава „ входно-изходен документ “, заменящ на територията на Косово персоналните им карти, издадени от Белград. Също по този начин от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат заменени с косовски. Прищина разгласи, че ограниченията са реципрочни.

Ситуацията се успокои, откакто косовският министър председател Албин Курти, под натиска на Съединени американски щати и Европейския съюз, се съгласи да отсрочи влизането в действие на наредбите за първи септември, вследствие на което блокадите бяха вдигнати.

Етническите сърби съставляват 5 % от 1,8-милионното население на Косово, от което албанците са 90 %.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР