Миролюба Бенатова бе отличена с награда след разследването й за

...
Миролюба Бенатова бе отличена с награда след разследването й за
Коментари Харесай

Отличиха Бенатова за журналистика след разследването на болница Лозенец

Миролюба Бенатова бе отличена с премия след следствието й за източването на Здравната каса чрез подправени хоспитализации в болница " Лозенец ". За втора година организацията връчва наградите " Червена линия: публицистика против корупцията " на интернационалния ден за битка с корупцията - 9 декември.

Журито е разгледало 35 номинации, бяха раздадени шест награди. Сред отличените са трима публицисти от " Свободна Европа " - Генка Шикерова, Борис Митов и Дамяна Велева, както и уеб сайтът Bird.bg и екипът на БНР Бургас.

Председател на журито е Биляна Вегертседер, шеф на Българския институт за правни начинания, а членове са доцент Светлана Божилова, Факултет по публицистика, Софийски университет, Ирина Недева, публицист в БНР и ръководител на Асоциацията на европейските публицисти, Николай Стоянов, публицист в " Капитал " и притежател на Наградата " Червена линия 2020 за журналистическо следствие ", и Стефан Кръстев от екипа на АКФ.

" Без смелостта на публицистите, които непрестанно разкриват пред обществото добре прикрити злоупотреби и несправедливости, битката с корупцията е невъзможна. Това е посланието на премиите и вярата ни е, че с тях отдаваме дължимото на основния принос на журналистическата общественост за разкриването и противодействието на корупционните практики. Надяваме се и че с фокуса, който насочва към работата им, премията " Червена линия " способства и за отбраната на публицистите - тъй като тези от тях, които работят за откриване на истината, постоянно имат голям брой неприятели. Важно е да се знае, че те не са сами - на тяхна страна е една огромна общественост от жители, които не одобряват корупцията за нещо обикновено ", съобщи Бойко Станкушев, шеф на " Антикорупционния фонд ".

В сряда, 7 декември, съоснователят на " Антикорупционния фонд "  Николай Стайков, който е създател на поредицата " Осемте джуджета ", разкриваща скица за крадене на бизнеси с присъединяване на някогашни и сегашни магистрати, беше отличен от Държавния департамент с премията за герой против корупцията, която се присъжда на 12 души от целия свят, които са показали водачество, храброст и влияние в предотвратяването, разкриването и битката с корупцията.

" Толкова отводи не съм получавала в над 30-годишната си кариера. Това не е най-страшното следствие, само че това бяха най-страшните не-та, които съм получавала от хора, които може да ми оказват помощ да извадим нескрито една неправда ", съобщи Миролюба Бенатова при приемане на премия. " Затова желая да благодаря на Вяра, която, без да ми задава спомагателни въпроси, сподели " пристигам ". Ако не беше Вяра, а след нея Гергана и Боян, този материал нямаше да съществува ", сподели още Миролюба Бенатова. Специалната премия за журналистическо разследване получи Генка Шикерова от " Свободна Европа ", за разследването ѝ на систематичното изсичане на българските гори и взаимоотношението сред общински управляващи и бизнес

Наградата за одобряване на господство на правото получи Борис Митов от " Свободна Европа ", за задълбочените му и поредни старания за откриване на зависимостите на правосъдната, изпълнителната и законодателната власт.

" Има смисъл от работата на АКФ и от публицистите. Защото може би в миналото ще стигнем досега, в който институциите няма да си затварят очите, по този начин както са правели до момента ", съобщи Митов.

Журито присъжда и Специална премия за българския принос към световното следствие " Досиетата Пандора "  на екипа на Бюрото за проверяващи репортажи и данни Bird.bg.

Тази година в категорията за млад публицист бяха раздадени две награди: Виктория Симеонова от " Господари на Уеба (gospodari.com) " е отличена за следствието ѝ на финансовата машинация " Глобъл маркет ", създадено и поднесено на наличен за необятната публика език. Николай Марченко, " Биволъ ", получи другата премия за материал, осветяващ порочните практики на Агенцията за бежанците във връзка с потърсилия протекция в България съветски жител Евгений Чупов.

Бяха раздадени и две специфични грамоти на Дамяна Велева, " Свободна Европа ", за задълбочено проучена и автентично показана тематика в материала ѝ " В облака към закона ". Стотици села в България не заплащат за вода " и на екипа на БНР - Бургас, за поредицата му авторски материали на районни тематики с огромно публично значение.

Конкурсът " Червена линия " за публицистика против корупцията се провежда с поддръжката на Фондация " Америка за България " и Посолството на Съединени американски щати в България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР