Мирно шествие в подкрепа на Украйна под наслов „Не сме

...
Мирно шествие в подкрепа на Украйна под наслов „Не сме
Коментари Харесай

„Не сме неутрални“ – шествие в София в подкрепа на Украйна

Мирно шествие в поддръжка на Украйна под наслов „Не сме неутрални“ се организира в София. То стартира малко след 19:15 часа от площад „Александър Невски“.

Обстановката беше спокойна. Полицейското наличие – засилено. Гражданите и гостите носеха украински флагове, а други – българския байрак, този на Европейски Съюз, на НАТО или транспаранти „утралитет“ и „нет войне“.
Зад постройката на Народното събрание стачкуващите настояха депутатите да вземат безапелационна позиция във връзка със събитията в Украйна.
След това шествието се насочи към Руския културно-информационен център, където стачкуващите скандираха „убийци“ и оставиха остарели обувки в памет на жертвите в Украйна както е сторено в други страни. На стълбите беше разлята и алена багра като знак на пролятата украинска кръв.

Пред постройката се стигна до леко напрежение. За подбудител беше разгласен човек, носещ бяло-синьо-бяло знаме. Той беше изпъден от митинга.

След това протестиращите отидоха и до постройката на Българската национална телевизия, поради неодобрение от метода, по който малкия екран е отразила предходната тяхна демонстрация в края на март.

Шествието приключи пред Паметника на Съветската войска, който в анонса на събитието беше наименуван „МОЧА“ (Монумент на окупационната алена войска – б.р.). Там те пяха украински песни, а известни персони държаха речи. 

„Вие сте участници в националноосвободителното придвижване освен на България, само че и на целия район, дружно с украинците, против Рашизма“, обърна се към събралите се журналистът Иво Инджев.

Организаторите показаха, че са шокирани от всичко, което научават за стореното от съветската войска в град Буча в Украйна и покрайнините на Киев през последните седмици. 

Мнозинството от присъстващите желаят страната ни да изпрати и военна помощ в Украйна.

Кадри: Диана Костова

Снимки: Ани Петрова
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР