Мирни шествия в подкрепа на Украйна се проведоха днес във

...
Мирни шествия в подкрепа на Украйна се проведоха днес във
Коментари Харесай

Многолюдни шествия в подкрепа на Украйна във Варна и Пловдив |

Мирни шествия в поддръжка на Украйна се организираха през днешния ден във Варна и Пловдив.

В центъра на Варна се събраха стотици българи, украинци, руснаци, беларусци. Те изпяха химна на Украйна, издигнаха плакати и скандираха против войната, призовавайки за повече разсъдък, за мир и независимост, оповестява Българска телеграфна агенция.



Вееха се българското, украинското и даже канадското знаме. Украинката Наталия Попович изясни флага с думите, че ù следва да се омъжи за варненец, с който живеят в Торонто. Когато почнала войната, общността в Канада събрала средства и двамата пристигнали във Варна, с цел да оказват помощ на бежанците.

„ Бяхме потресени и тръгнахме незабавно, с цел да помогнем на идващите, да им осигуряваме лекарства, храна, квартири “, описа Попович.

Старото знаме на Беларус бе издигнато от Юра Поляков. Този байрак е неразрешен от актуалното ръководство на страната и който си разреши да го развее, се озовава в пандиза. Това е знамето на свободна Беларус, сподели Поляков и благодари на българите, че одобряват него и сънародниците му, които желаят да живеят умерено и свободно, както и че оказват помощ на бежанците от Украйна да намерят заслон след ужаса, от който са избягали.

Пловдив



Стотици украинци минават през пешеходната зона на Пловдив с плакати против войната и флагове на България и Украйна, скандирайки „ Спрете войната! “. В шествието се включиха и новопристигнали бежанци от Украйна. Снимка: БТА/Дима Шопова

В Града под тепетата шествието провежда Украинско-българското съдружие „ Пловдив “. То стартира от Дом „ Левски “, мина по основната улица и завърши с протест пред централна поща от 14,30 часа, заяви БНР.

„ Само на няколкостотин километра от нас един народ се бие за своята независимост и за бъдещето на Европа с цената на големи почтени жертви и опустошения. Този народ съумя да изненада целия свят с достолепието, смелостта и издръжливостта си. Време е да се заявим, че сме тук, че сме в Европейски Съюз и НАТО, че сме създали към този момент цивилизационния си избор и заставаме зад него “, приканват уредниците.

Такива шествия и демонстрации с апел за преустановяване на войната се чака да се състоят през днешния ден и в Бургас и Велико Търново.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР