Миризмата е толкова страшна, че доброволците, които вадят мъртвата риба

...
Миризмата е толкова страшна, че доброволците, които вадят мъртвата риба
Коментари Харесай

Загадката в река Одер: защо измират тонове риба


Миризмата е толкоз страшна, че доброволците, които вадят мъртвата риба от река Одер, едвам устоят, въпреки да носят маски и защитни костюми. От какво е провокирано загадъчното всеобщо измиране на риба в Одер?

По поречието на река Одер в Източна доброволци тези дни събраха повече от 30 тона. За първи път всеобщото измиране на риба в граничната река сред Полша и Германия беше видяно в края на юли. По последни оценки на природозащитници количеството мъртва риба в Одер надвишава 100 тона. Властите считат, че е нечист сектор от реката, дълъг 500 километра.

Неясни аргументи
Редакцията предлага
Причините за екологичната злополука остават неразбираеми. Властите в Полша са подложени на остри рецензии поради мудните им дейности и неналичието на задоволително информация за бедствието. Министър-председателят на немската провинция Бранденбург Дитмар Войтке съобщи: „ Още не знаем какво е предизвикало отравянето на рибата в реката. Изключително значимо е да знаем както тъкмо се е случило и дали към момента има заплаха за хората и природата “.

Полският министър председател Матеуш Моравецки в петък, че отравянето евентуално е породено от огромно количество химически боклуци, изтекли в реката. Не е ясно обаче от кое място биха могли да са пристигнали те. Експертите нямат отговор и на въпроса за какво е толкоз високо наличието на О2 във водата - макар безводието и високите температури.

„ Очевидно има някакво вещество, които да провокира сходна реакция. Но към момента нямаме изясненост “, споделя бранденбургският министър на екологията Аксел Фогел. Засега той изключва вероятността измирането на рибата да се дължи на живак, изтърван в реката.

Екологична злополука с невероятни размери: събиране на мъртва риба по Одер

Странен факт е, че във водите на Одер сега се записва високо наличие на сол, както и доста висока стойност на ph – сред 8 и 9,2 – тези два индикатора са токсични и биха могли да обяснят измирането на рибата, даже в случай че съществуват поотделно. Експертите обаче не могат да си обяснят аргументите за тези стойности.

Мъртвата риба се изгаря

Забранена е продажбата и потреблението на риба от Одер, уловена след 28 юли. Тогава за първи път стана ясно, че има всеобщо измиране на риба в реката. Властите в Бранденбург са подхванали и други незабавни ограничения: затворени са всички шлюзове, с цел да бъде предотвратено разпространението на хипотетичната отровна субстанция нататък по течението на реката. Мъртвата риба, която доброволци вадят от водите на реката се изгаря.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Как България унищожава своите реки
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР