Мирен протест с искане за справедливост и правосъдие, еднакво за

...
Мирен протест с искане за справедливост и правосъдие, еднакво за
Коментари Харесай

Мирен протест в Благоевград заради убит ром

Мирен митинг с искане за правдивост и правораздаване, еднообразно за българи и роми, стартира в 17 ч. през днешния ден в Благоевград, съобщи сътрудник на БГНЕС в града.

Поводът е гибелта на 48-годишния ром Николай Евтимов, умрял в петък в столична клиника, откакто на 10 юли бе ударен с тротоарна плочка по главата от българин в региона на ромската махала.

ВИЖТЕ КАКВА Е ОБСТАНОВКАТА В ГРАДА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Полицията дискретно участва на място, към 100 роми застанаха пред блока на някогашния боен, който съгласно тях се укрива и никой не го търси.

Засега няма ескалация на напрежението.

Николай бе ударен с плочка по главата, откакто седял на тротоара под прозореца на пенсионирания боен.

"Тротоарът е публично, а не дворно място ", безапелационни са протестиращите.

"Напрежението от дълго време е ескалирало, само че от него няма потребност,

имаме потребност от закони, които са за всички, за роми и за българи.

Ние не сме съгласни да сме пострадали на тази ненавист, за която непрестанно се приказва в медиите. Не желая да бъда нападната единствено поради това, че съм циганка, поради това, което направил някъде някой от нашия етнос ", сподели една от протестиращите. Според нея те се разграничават от нарушителите, всички роми не са такива.

"Убитият бе добродушно и спокойно момче, не бе нападателен, ударен бе тъй като седял на сянка ", изясни различен протестиращ. Друг изясни, че умрелият е безпаричен и няма по какъв начин да бъде докаран от болничното заведение в София, с цел да го погребат.

Ромите събират пари, с цел да оказват помощ на фамилията му да си го прибере, умрелият има четири деца.

Протестиращите желаеха да има закон и правдивост, споделиха, че нападателят е прочут с агресивността си, която проявявал и към българите, в това число и деца.

По неофициална информация 75-годишният военен-пенсионер към този момент има единствено обвиняване за причиняване на телесна щета. Смъртта на рома ще промени обвиняването против него.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР