Мирен протест пред Министерския съвет подготвят жители на Батак с

...
Мирен протест пред Министерския съвет подготвят жители на Батак с
Коментари Харесай

Жители на Батак ще протестират пред МС с искане да са самостоятелна община

Мирен митинг пред Министерския съвет приготвят поданици на Батак с главно искане да се отделят като град-община от едно населено място поради историческата му значителност, по този начин както са отделени историческите градове Перущица и Копривщица.

Митингът в столицата е плануван за 1 септември. 

Това стана ясно по време на извършената нощес манифестация под същия наслов. Участниците обявиха, че са били предизвикани от тригодишното безучастие на институциите по въпроса.

Още през 2020 година е подадено искане за отделянето на Батак като независима община без селата Нова махала и Фотиново, подкрепено от подписка с над 1250 имена, само че до момента нито президентът Румен Радев, нито министър председателите в този интервал, нито Областната администрация в Пазарджик са обърнали внимание.

Мотивите за настояването са стопански, обществени, културни, демографски, настояват от Инициативния комитет, като допълват, че в действителност ориста на Батак е подчинена на ползите на двете села. Градът се обезлюдява, тъй като няма прехранване за локалните.

Същевременно дребното работни места, които са най-много в администрацията, се заемат от поданици на Нова махала и Фотиново. Те имат и солидно посланичество в Общинския съвет - 7 от 11 съветници, което им дава огромно въздействие при вземането на значимите за родопската община решения, написа Дарик.

Снощната манифестация мина под знака на страха. Двайсетина души развяха флагове в шествието, до момента в който доста повече стояха настрани под сенките на дърветата или следиха протичащото се от прозорците на къщите си, „ с цел да не ги види кметът ", както разясниха уредниците. Те приканват всеки от подписалите се над 1250 души да се включат в идващия протест в столицата, „ а да отбрани достолепието си, както и бъдещето на град Батак “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР