Мирен митинг срещу войната в Украйна се състоя във Велико

...
Мирен митинг срещу войната в Украйна се състоя във Велико
Коментари Харесай

Мирен протест срещу войната в Украйна се проведе във Велико Търново

Мирен протест против войната в Украйна се състоя във Велико Търново. В митинга се включиха великотърновци, украински, финландски и други задгранични жители. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 1811
Живея във Велико Търново от 30 години, само че съм украинска гражданка от Харков. Брат ми и племенниците ми чакат повиквателна за готовност всеки миг, майка ми има предпочитание да пристигна при мен, само че се опасява, че няма да излезе жива от Харков, описа пред Българска телеграфна агенция Елена Емец. Тя прикани да не стопират дарителските акции и благодари на всички българи, които в този сложен миг се отзовават. 

Началото на военния спор в Украйна заварва Дима Волосевич във Велико Търново, където той е на студентска процедура по стратегия „ Еразъм “. „ Много съм обезпокоен за моите близки, които са в Украйна “, уточни той. „ Ние сме за мир в целия свят, само че в този момент е значимо да има мир в Украйна, тъй като там е трамплинът, който може да обезпечи мира в Европа “, съобщи Олга Кеба, юрист от Киев, която в първите часове от бомбардировките над украинската столица е тръгнала за България и благодарение на свои близки е настанена на лични разходи във Велико Търново. Тя изрази голяма паника за сигурността на нуклеарните централи, които се намират на украинска територия. „ Благодарим на българските жители, че ни поддържат, само че ние молихме осем години цяла Европа за помощ, а в този момент при нас е война “, уточни тя.

Финландецът Томи Нордгрен, който от години живее във Велико Търново, описа, че през последните дни доста млади руснаци напущат Русия и с влакове отпътуват за Финландия, където се настаняват при свои близки, или от Хелзинки не престават за други градове в Европа. Много от тях  не желаят да дават изявленията или да оповестяват своите решения, тъй като се боят, уточни той.

Хората от митинга се събраха пред паметника „ Майка България “ в следобедните часове  с плакати, призоваващи за мир, и знамето на Украйна. По-късно те минаха по пешеходната пътека пред постройката на общината и застанаха на тротоара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР