Мирчев категорично отричаше на фейсбук страницата си, за което Дир.бг

...
Мирчев категорично отричаше на фейсбук страницата си, за което Дир.бг
Коментари Харесай

Чобанов: Децата на Мирчев приети в нарушение на правилника

Мирчев изрично отхвърляше на фейсбук страницата си, за което Дир.бг осведоми.

Скандалът с детските градини потегли след уволнението на директорката на 164 детска градина в Горна Баня Мариана Иванова. Големият проблем на уволнения шеф е освен, че 24 деца не попадат в системите, а че липсват документи, въз основа на които е осъществен банкет.

До момента са осъществени инспекции в общо 13 детски градини. В част от тях е установено, че броят на признатите деца с хронични болести и специфични просветителни потребности е над допустимият, само че са показани постоянни документи от родителите на съответните деца.

За откритите нарушавания разговаряхме със заместител - кмета на Столична община доктор Тодор Чобанов.

- Извършена ли е инспекция за записването на двете деца на Иво Мирчев в 164 детска градина. Ако има такава регистрирани ли са нарушавания?


- Направихме инспекция по съответни въпроси от няколко медии и за тези две деца. Проверихме и други сигнали, подадени от медии. Проверката ни откри изчезнали документи, които са нужни за приема.

Първото дете е класирано и записано първо в ДГ № 60 в кв. "Княжево ", регион „ Витоша “, по избор на родителите. На 12.09.2014 година от тази детска градина е записано в детската градина в кв. „ Горна Баня “ № 164 „ Зорница “. Като съображение за записването е посочен общия протокол, с който се указва по какъв начин се прави пренасяне. Изрично в нормативните документи, уреждащи приема на деца в детските градини е посочено, че преместването на дете от една детска градина в друга може да се реализира при съществуване на свободно място. В тази детска градина съществува продължителен дефицит тук-там и няма доказателство по какъв метод е преместено детето.

Второто дете e признато в същата детска градина в „ Горан Баня “ като в осведомителната системата за банкет на Столична община шефът е написал като съображение протокола, който регламентира приема на деца с хронични болести и решение на педагогическия съвет. В нормативните документи, уреждащи приема на деца в детските градини не са делегирани пълномощия на педагогическите препоръки да вземат решения за приема. В същото време инспекцията на място откри, че на никое място в дневния ред на съвещанията и в протоколите на Педагогическия съвет не е отразено такова разглеждане и взимане на решение за банкет на детето. Проверката откри, че на 22.08.2016 година е подадено заявление от бащата господин Мирчев за банкет на детето на съображение т.2.2.4 от Правилата за банкет, това съображение е съществуване на хронично заболяване или специфични просветителни потребности. В заявката напълно съответно е посочено, че се ползват документи: протокол от лекарска комисия /ТЕЛК или ЛКК/ и уверение за раждане на детето. Г-н Мирчев собственоръчно в заявката, против автограф е отбелязал „ Уведомени сме за приема на детето персонално “. Проверката обаче откри, че медицинските документи, които бащата е заявил, че ползва и които са съображение за приема на дете му, липсват.

В умозаключение – едното дете е преместено не по одобрения ред и липсват доказателства това да е направено при нужното съблюдаване на разпоредбите, а за другото е употребен реда за банкет за деца с хронични болести, като родителят е подал саморъчно подписан документ, че ще приложи медицинските документи. Такива не се откриват, а и процедурата е съществено опорочена от обстоятелството, че приема не е изработен от здравна комисия, а педагогическия съвет. На всичко от горната страна в съответния протокол на педагогическия съвет такава точка изобщо липсва, т.е. налице са няколко разнообразни нарушавания единствено по този единствен случай, а доста евентуално - и обявление на погрешни данни, което отваря опцията да се заобиколят разпоредбите за банкет през системата. Трябва да подчертаем, че отговорността за тези дейности се носи както от някогашния шеф на градината, по този начин и от родителя, подал погрешната информация и консумирал резултата от опорочената процедура.

- Какво демонстрират инспекциите, които се правят по сигнали в другите детски градини и двете паралелни инспекции в 164. ДГ- за напън над Мариана Иванова и нарушавания в публичните поръчки?

- Предприехме най-тежката мярка уволняване на шефа на детската градина в кв. „ Горна Баня “ госпожа Иванова, откакто наша инспекция откри записване на деца без нужните документи и финансови нарушавания. Големият проблем на уволнения шеф е освен, че 24 деца не попадат с системите, а че липсват документи, въз основа на които е осъществен банкет. В свое опрощение госпожа Иванова сподели, че върху нея е упражняван напън и изброи половината институции в страната. Проверката на нейните изказвания, както и на процедурите по закона за публичните поръчки, които е провеждала, не престават сега. По заповед на кмета работи отдел „ Вътрешен надзор “ на Столична община, който се оглавява от опитния криминалист господин Ботьо Ботев.

До момента са осъществени инспекции в общо 13 детски градини. В част от тях е установено, че броят на признатите деца с хронични болести и специфични просветителни потребности е над допустимият, само че са показани постоянни документи от родителите на съответните деца. Поискал съм от всички шефове да отразят в обществената система всички деца, които посещават. Актуализацията се постанова първо, тъй като изискуем осведоменост на обществото и второ, тъй като са всеобщи случаите, при които деца, които се одобряват от комисии в градината с медицински документи и специфични просветителни потребности, да не са отразени по-късно в системата. Факт е, че те не са класирани през системата, само че е добре да бъдат отразени, дружно с събитията, при които са признати. Поискал съм да се отразят и отписванията на деца от градината и преместването от една в друга. Проверките ще продължат през цялата година.

- Какво е обяснението, че едни и същи деца по едно и също време са в описите на чакащите за детските градини и в тези на преди малко класираните и към този момент посещаващи заведенията?

- От направените инспекции е видно, че в някои случаи едни и същи деца са признати в детски градини по процедурата за деца с хронични болести, а в това време остават на опашката на чакащи, защото право на родителите е да употребяват и опцията детето им да бъде записано в детска градина посредством Информационната система. Дете, което е записано и посещава детска градина от месец септември на съображение показани документи от лекарска комисия или ТЕЛК, е класирано през месец януари 2018 година при оповестени свободни места. Има родители, които не знаят за правото на записване на детето отвън постоянния банкет (чл.7 ал.5 от настоящата наредба) при специфични просветителни потребности (СОП) или хронично заболяване, които преди да се възползват от него си вършат кандидатури в системата по общия ред и по-късно биват одобрявани и там. Реално откакто са признати по специфичния ред. Има и други - които не желаят децата им да бъдат одобрявани на съображение „ хронични болести “ или СОП на детето и заради това същите са употребявали опцията техните деца да бъдат класирани посредством Информационна система за обслужване на детските заведения /ИСОДЗ/. Няма възбрана за родителя да не оповестява болестта на детето и да търси банкет по общия ред, а след това да запише по специфичния. Възможно е също по този начин родител да прави регистрация в ИСОДЗ на първо дете със заболяване, което към този момент е признато по специфичния ред, тъй като счита, че единствено по този начин крепко братче или сестриче може да употребява спомагателните точки, които се поставят за второ към този момент посещаващо същата градина дете.

- Какво се прави, с цел да се реши казуса с дефицита тук-там в детските градини?

- Реален дефицит има само за яслена възраст. В градинските групи – възраст три години и нататък – има едвам към 115 чакащи и то за съответни градини. Има и много свободни места, действително дефицит за осъществяване на желанието на родителя за съответна градина има в 3-4 региона. За да бъде обезпечено това – да се посещава мечтаната градина, а и с цел да решим казуса с действителния дефицит в яслената възраст, продължаваме със сериозните вложения в нови обекти.

През 2018 година продължава построяването на 3 здания на детски градини – в регион „ Младост “- 10 групи; разширения в кв. Драгалевци, регион „ Витоша “- за 4 групи и физкултурен салон; ДГ № 134, регион „ Красно село “- 2 групи и физкултурен салон. В капиталовата стратегия на Столична община е заложено да започва строителство на нови здания на 9 детски градини – в кв. „ Манастирски ливади “ – изток в регион „ Триадица “, м. „ Кръстова вада “ в регион „ Лозенец, разширения на ДГ № 37 в регион „ Витоша “, ДГ № 153 в регион „ Илинден “, реорганизация на детски градини, построени от етернитови панели- ДГ № 135, регион „ Нови Искър “, ДГ № 96, регион „ Искър “, ДГ № 20, регион „ Подуяне “ и ДГ № 1241, регион „ Красно село “.

През 2006 година, когато госпожа Фандъкова става зам.-кмет по обучение, първо се стопира замяната и продажба на детски градини, което се е предписание и второ, стартира масирано строителство на нови. За тези 10 години сме построили 90 нови здания на детски градини, и са обезпечени нови места за още 15 000 деца.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР