Мирът в Украйна не трябва да се бърка с капитулация.

...
Мирът в Украйна не трябва да се бърка с капитулация.
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Мирът в Украйна не трябва да се бърка с капитулация

Мирът в Украйна не би трябвало да се бърка с капитулация.

Това прикани висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността на конференция след днешното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по външни работи в Люксембург, съобщи Българска телеграфна агенция.

Затова обсъдихме опциите за продължение на военната помощ за украинците, разясни той. По неговите думи министрите са били осведомени с мирния проект на украинския президент Володимир Зеленски, който ще бъде показан и на Европейския съвет. 

Има стратегическа логичност за военна и политическа поддръжка на Украйна, с цел да може съветският президент Владимир Путин да бъде принуден да пристъпи към договаряния. Трябва да призная, че това наподобява много далечна вероятност, сподели Борел.

Той означи, че тази година се следи нарастване в броя на цивилните украински жертви във войната, подхваната от Русия, и още веднъж се връща въпросът за износа на украинско зърно през Черно море, откакто търговски кораби са подложени на съветски обстрел. Борел настоя да продължат напъните против заобикалянето на глобите на Европейски Съюз, наложени против Русия, и означи, че през днешния ден бяха приети санкции за износа на ирански ракети за съветската страна. 

Върховният представител изрази вяра доста скоро да бъде реализирано съглашение за покриване с бюджетни средства на разноските за украинската военна помощ и удостовери, че ще пътува още веднъж до Киев в идващите седмици.

Борел означи, че през днешния ден е бил разискван също напредъкът към Европейски Съюз на Молдова и на Грузия. В двете страни скоро предстоят значими избори - Молдова напредва по пътя към Европейски Съюз, макар нараствания напън от Русия; в Грузия управляващите отдалечават страната от европейското бъдеще и я насочват към авторитаризъм, заключи той.

Върховният представител настоя за трайно преустановяване на огъня в Газа и в Ливан. По неговите думи израелският обстрел по силите на Организация на обединените нации в Ливан (ЮНИФИЛ) е прекрачване на " алена линия ". Попитан дали ЮНИФИЛ могат да отвърнат на огъня, той разясни, че задачата им не е да водят война с някого. Промяна на дилемите става с решение на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, само че това мъчно може да се реализира, разясни Борел.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР