Мира Добрева разкри дълбокия свят на столетниците, запечатани в едноименната

...
Мира Добрева разкри дълбокия свят на столетниците, запечатани в едноименната
Коментари Харесай

Следата, която оставяме: Безценното съкровище на столетните учители

Мира Добрева разкри дълбокия свят на столетниците, запечатани в едноименната ѝ книга, по време на следващото издание на Е-Академия
Столетникът може и да е човек, който не сме забелязвали до момента. Хората като че ли имат предубеждения и към тях. Предполагат, че няма какво да вземат от тези възрастни хора в зенита на живота си, а в нашия свят всеки желае да взима и малко са хората, които дават.
 Издателство Клет България започва първата по рода си Е-Академия за българските учители Издателство Клет България започва първата по рода си Е-Академия за българските учители
Издателство Клет България разгласи началото на новата си дълготрайна Е-Академия, основана особено за личностното рационализиране и разв...
Това са в незадълбочен преразказ думите на Мира Добрева в следващото издание на Е-Академията на издателство Клет България, където тя гостува предишния вторник. Те носеха бездънен план, който не убягна на присъстващите по време на лекцията, която протече  под надпис “Следата, която оставяме ”, а известната водеща и публицист се разказа вълнуващите и въздействащи истории със столетниците, с които е имала опцията да се срещне, и в частност столетниците посветили се на учителската специалност.
Формулата на столетника
“Учителите знаят формулите на възприятията ”, споделя Мира Добрева. Няма по какъв начин да не се съгласим. И слушайки другите истории, няма по какъв начин да не се разсъни оня глас, който споделя, че учителството в действителност е предопределение. И 100 години по-късно учителят си остава постоянно преподавател. Мира Добрева споделя няколко забавни истории със феновете, които показва някак естествено и увлекателно, като че ли слушаме роман или четем разказ. Историите на баба Верка, чиито ученички я посещават даже 80 години откакто са приключили, всеки 15-и септември, или песента на маминка Ханя, която въодушевява със своята живина и вкус към живота; прочувственото стихотворение на дядо Слави, който рецитира “Даваш ли, даваш, Балканджи Йово ”, тъй че страстта на всички пролича даже виртуално. Всички тези истории, събрани в едно, пресъздават облика на българския преподавател в годините.
Хора натрупали доста, хора които са научили доста и са дали още повече на своите възпитаници. Както и самата Мира Добрева показва, “учителите са хора вселени и в тях се крие голямо благосъстояние ”, стига ние, по-младите от тях, да желаеме да се научим и да вземем. А при столетниците това личи с още по-голяма мощ. Това са хора, които са запазили духа си макар годините. Времето не е съумяло да ги пречупи и те и в края на живота си са същите, каквито са били, може би и в неговото начало - учещи, любопитни, интересуващи се.
Може би такива са всички учители и евентуално това е пламъкът на специалността, който личи в работата, а и отвън нея. Учителят е подобен и в персоналния си живот, и в срещите с другари, и в срещите с възпитаници. Уроците остават вечно.
 Обучение в електронна среда и работа с деца със СОП, или провокации две в едно Обучение в електронна среда и работа с деца със СОП, или провокации две в едно
“През цялото ми време в учебно заведение аз бях значително обезкуражен. Не е прелестно да се чувстваш напълно превъзхождан и да си най-...
Уроците на столетниците
Те са неизменима част от тях. Според водещата, която е имала опцията да се допре до толкоз доста столетници по време на написването на своята едноименна книга, точно измежду учителите, е съумяла да събере скъпи уроци, които ползва и през днешния ден.
Като това да покажеш с дребните жестове на хората към себе си, че те са значими за теб, или да виждаш хубостта на дребните неща и на детайла - да изпиеш кафе в компанията на другар, да повървиш измежду градските улици, да си подариш прелестно ароматно прекарване под формата на обичан парфюм.
Столетниците в действителност по никакъв начин не са по-различни, в противен случай, имат доста по-обран и обработен взор над света, в който живеем, по тази причина и техните уроци са скъпи и могат да ни дадат бърза визия за действителността. Могат да ни приземят и да ни покажат кои са значимите неща, на които в действителност си коства да обърнем внимание. Със сигурност злободневието и тежината от лошотията са нещата, които самата Мира Добрева твърди, че няма да последва в своя живот, отговаряйки на зрителски въпрос по време на сегмента с въпроси и отговори.
Минало и бъдеще
 Четенето с схващане може да е елементарно и прелестно. Ето по какъв начин. Четенето с схващане може да е елементарно и прелестно. Ето по какъв начин.
Ролята на четенето с схващане е от решаващо значение в образованието. Някой деца още след първия прочит на даден текст го схващат, а на...
Говорейки за столетници, няма по какъв начин да не засегнем и най-малките - възпитаниците на учителите и това какви са днешните възпитаници. За Мира Добрева учителите през днешния ден са герои и поради големия тест, който сполучливо устояха по време на отдалеченото образование. Водещата счита, че образованието радикално се е трансформирало през годините. Ако в предишното учителят е имал безспорен престиж и всички са се прекланяли пред личността му, през днешния ден обстановката е малко по-различна. В наши дни учителите са в по-неизгодна позиция и от време на време не получават нужното доверие. За водещата обаче светлина в тунела има.
Тя има вяра, че всеки, който търси и има потребност от познание, ще стигне до него и няма човек, който да е избягал или да се е скрил от написаното слово. За нея не е ужасно, че децата през днешния ден ще пораснат и остареят, незнаейки какво е радиоточка, само че наясно с всеки хотспот. Напротив. “Те ще бъдат разнообразни, само че не по-малко същински и в това няма нищо неприятно ”, споделя известната водеща.
Все отново в реда на нещата е да разкрием каква в действителност е формулата на столетниците. Как остават такива толкоз дълго? И макар че маминка Ханя го показа единствено със феновете на Е-Академия, издаваме, че рецептата за дълголетието е повече смях и малко елементарен френски крем за лице.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР