„Мир – Добрич“ ООД е сред фирмите, които традиционно дават

...
„Мир – Добрич“ ООД е сред фирмите, които традиционно дават
Коментари Харесай

Социалните предприятия – надежда за хората в неравностойно положение

„ Мир – Добрич “ ООД е измежду компаниите, които обичайно дават самун на хора с над 50% неработоспособност . Дружеството е правоприемник на ТПК „ Мир “, където също бяха наемани хора с увреждания. След ликвидацията на трудово-производителната кооперация личният състав ѝ е нает в новоучредената компания. По данни на нейния шеф Кольо Георгиев 35% от работещите са инвалиди . Дейността е обвързвана с разработване на национални носии от всички етнографски региони на страната ни, бродерии и шивашки услуги. Интерес към бродериите има и от клиенти в чужбина, а шивашката продукция е на ишлеме.
Производителността на хората с увреждания е по-ниска, по тази причина се разчита на обезщетения от страната. Георгиев посочи, че страната възвръща 50% от осигуровките, направени за наети инвалиди . Има и отстъпка на налога върху облагата. Но може да се намерения и за други форми на индиректно подкрепяне на предприятия, които наемат хора в неравностойно състояние – да вземем за пример освобождение от налог върху собствеността.
Социалният план „ Чудната градина “ на фондация „ Свети Николай Чудотворец “ в Добрич подава ръка на младежи с интелектуални усложнения, настанени в предпазени жилища. Мотива тъкмо тези младежи да бъдат привлечени доктор Хасан Ефраимов изяснява по следния метод: „ Тези младежи могат сами да си изкарват прехраната, би трябвало единствено някой да ги научи. Те имат потребност от обществени контакти, да се почувстват значими “.
Десет от младежите сега получават заплащане по план на Българския фонд на дамите. Още 20 младежи с увреждания ще бъдат назначени при започване на идната година. Фондацията е кандидатствала пред общественото министерство тези назначения да станат по-рано, само че условието на ведомството е за комерсиална активност. За задачата ще бъде подадена данъчна декларация за 2018 година
Всяка от работните позиции се преценява със болестта на съответния юноша. Те са с по-ниска продуктивност – трима – четирима от младежите с увреждания правят работа колкото един здрав на тяхната възраст. Затова част от тях ще са наемани за половин работен ден, а други – даже единствено за два часа.
Социално дружество развива активност и в Добричка община, на чиято територия са 68 села. По план „ Помощ в дома и градината “ – генератор на обществена възвръщаемост в община Добричка “ са отрити работни места за обществени асистенти и служащи в озеленяването. Наетите по този план би трябвало да са хора с увреждания, лица в неравностойно състояние или други обществено изключени лица. Те ще бъдат наети за цялата последваща година – от 1 януари до 31 декември. Освен хората с увреждания, за оповестените позиции могат да аплайват безработни младежи, самотни родители, хора над 54-годишна възраст, лица без обучение, жертви на принуждение, а даже и някогашни пандизчии.
Целта на плана е възстановяване на качеството на живот на хората в неравностойно състояние. Неговият бюджет е 180 273,91 лв. , като европейските средства са 153 232,82 лв., а националното съфинансиране е 15%, което е 27 041,09 лв..
Държавата предизвиква и предприемаческата самодейност на хората с увреждания. От 2006 година Агенцията за хората с увреждания финансира планове за пускане на личен бизнес от хора с трайни увреждания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР