Миодраг Пантелич бе сред водещите футболисти на Левски в един

...
Миодраг Пантелич бе сред водещите футболисти на Левски в един
Коментари Харесай

Миодраг Пантелич пред ТОПСПОРТ: Наско Сираков беше най-силният човек във футбола, проблемът на Левски се казва Лудогорец

Миодраг Пантелич бе измежду водещите футболисти на Левски в един от най-силните тимове на " сините " в актуалната история на футбола. Идва на " Герена " през 2001 година и небрежно се трансформира в титуляр. Вероятно по-паметливите ще запомнят техничаря с пробивите му по десния фланг и положителните му центрирания, които постоянно завършваха с гол във вратата на съперника. С какво се занимава сега, по какъв начин вижда футбола в Сърбия и кой е главният проблем в Левски, чуйте непосредствено от Миодраг Пантелич.

Миодраг, по какъв начин се чувствате от другата страна на барикадата - беше състезателен шеф, по-късно треньор. Къде смяташ, че е силата ти?

- Определено мога да настоявам, че повече ми подхожда треньорската специалност. Чувствам се по-сигурен и подготовен за нея. Пробвах и двете, само че в треньорството се чувствам повече в свои води.

Как се развива за вас обстановката сега?

- В момента изчаквам. Може да се прибера в Белград, ще забележим. Работих във Войводина като състезателен шеф, по-късно станах треньор на юношеската групировка на тима. Със сигурност сега мислите ми са ориентирани за работа в сръбския футбол. Нека първо се утвърдя в родината си, а след това към този момент може да погледна към чужбина.

Ще Ви попитам един непряк въпрос. Защо футболната федерация уволни Славолюб Муслин, който класира Сърбия на Мондиал 2018?

- Това е въпрос, на който освен аз, а и огромна част от футболните хора в Сърбия също не схванаха. Никой не знае за какво го махнаха, беше много изненадващо.

Но пък най-сетне селекцията ви е на огромно състезание. Защо чак в този момент, в случай, че постоянно сте разполагали с футболисти, които играят в най-хубавите шампионати и клубове в Европа?

- Това не е напълно по този начин. Имаме играчи, само че много време към този момент чакаме някой от международна класа. Преди такива бяха Пикси Стойкович, Предраг Миятович, Деян Савичевич. Сега имаме положителни момчета като Зоран Тошич, само че с цялото ми почитание, той и сътрудниците му в напред във времето не са от международна класа. Да, имаме футболисти в Рома, Манчестър Юнайтед и така нататък, само че те са най-вече в отбраната - Коларов, Иванович, в този момент Неманя Матич... Но те не са футболисти от топ-ниво. Което надлежно ни пречи да се мерим с водещите футболни сили. В България е същото. Вашият футбол страда от липса на триумфи, просто тъй като в този момент нямате новите Стоичков, Краси Балъков и Наско Сираков. Трябва да си ги създадете.

Като сподели " създадете ", разкрийте тайната - по какъв начин вършиме по този начин, че непрекъснато продавате младите си футболисти за големи суми в най-силните шампионати?

- Това е модел на работа от доста време насам. А и в Сърбия постоянно е било и ще е цялостно с гении. Нямайте никакво подозрение в това. Въпросът обаче при нас е, че футболът ни не се развива. Говоря на клубно равнище. Къса се нишката, тъй като когато пристигна някой западен клуб с милионите за един 17-18 годишен футболист, няма по какъв начин да го задържиш в Сърбия. Затова и шампионата е на ниско равнище. Има 2-3 по-силни тима и това е.

Обърнаха се функциите - преди Партизан доминираше дълго време, в този момент е ред на Цървена звезда. Как стана това?

- Защото в Звезда има пари, клубът е финансово подсигурен и към този момент няма проблеми от сходно естество.

А какво стана с многомилионните задължения, които имаха и двата клуба?

- Държавата опрости огромна част от задълженията на Цървена звезда и Партизан.

Да преминем на тематиката Левски. Помните ли кой ви докара на " Герена "?

- Люпко Петрович ме предложения в Левски. Двамата с него контактувахме, до момента в който той беше в китайския Шанхай, а аз в Далиен. Той стана треньор на Левски, а моят контракт с Далиен изтичаше и тогава ми предложи да дойда. Не бях наясно каква е обстановката в клуба, какво се случва в него, какви са целите му, само че си припомням, че останал извънредно удивен и сюрпризиран позитивно, когато пристигнах в Левски. Това беше гранд в същинския смисъл на думата - добре проведен и структуриран, всеки знаеше мястото си в йерархията и какво тъкмо да прави. Владимир Грашнов, лека му пръст, беше началник, Тодор Батков юрист, Наско Сираков състезателен шеф, Люпко треньор. Прекарах страхотни две години в Левски, само че и тимът бе доста първокласен и уравновесен - с отлични български футболисти като Мъри Стоилов, Илиян Стоянов, Гонзо плюс доста положителни задгранични играчи. Само характери имаше в съблекалнята, а за триумфите на един тим този фактор е един от най-важните. Мачкахме всичко наред, представяхме се доста мощно.

 Люпко Петрович за ТОПСПОРТ: Тръгнах си от Левски, с цел да не бъда унизен
Люпко Петрович за ТОПСПОРТ: Тръгнах си от Левски, с цел да не бъда унизен

" Човек като Наско Сираков, който е с големи знания във футбола, наложително би трябвало да е на пост в клуба ", съобщи сръбският експерт

Как и с какво си обяснявате неналичието на стабилен европробив на оня фактически доста мощен тим?

- Тогава регламентът беше различен, нямаше по какъв начин да бъдат избегнати солидните тимове в Шампионска лига, както да вземем за пример е в последните години. Ние два пъти достигахме до последното ходило преди групите на шампионата, само че и в двата случая изтегляхме доста тежък чоп - Галатасарай и Динамо (Киев). Всички помним какви тимове бяха по това време, турците бяха спечелили Купата на УЕФА след край против Арсенал. Беше доста мъчно, само че в тези мачове и шансът на беше на наша страна. Срещу Галатасарай паднахме с 1:2 в Турция, само че изпуснахме куп положения, в София стигнахме до 1:1 ( б.а. - той бележи попадението за Левски ), най-после се играеше единствено пред вратата на противника, само че... Срещу Динамо (Киев) изпуснахме дузпа в Украйна в доста основен миг ( б.а. - Чиликов бърка от бялата точка ) .

А какъв е казусът на Левски в последните близо 10 години? Питам ви, тъй като знам, че следите процесите и може да дадете мнение като човек, който към този момент е и бил в ролята на състезателен шеф и треньор.

- Големият проблем на Левски от години насам се споделя Лудогорец. Проблемът идва от това, че на сцената във вашия шампионат се появи тим, който доста бързо откри трайна доминация в шампионата. Имат самочувствие, което набъбна още повече след бързите пробиви в Лига Европа и Шампионска лига. Разполагат и с финанси. Това е казусът на Левски - има против себе си добре построен клуб, с първокласен тим и пари, който господства от няколко години в българския футбол.

В Левски също има пари, само че резултатите ги няма, тим също няма. Сменят се треньори, извъртяха се над 100 футболисти. Защо?

- Специфична е материята. Както споделих Левски към момента е същият гранд във футбола, тъй като със себе си носи историята, почитателите, триумфите и купите. Но с цел да има един клуб трайни резултати и триумфи, в тази ситуация да може да се пребори с огромните съперници, е нужно да има съгласие във всяко едно отношение. Говоря сред самите ръководители на клуба. Да се усеща, че се работи в една посока. Да я има тази фигура, която да вдъхва хем нужния почит, хем успокоение... В момента в Левски са събрани положителни футболисти, само че очевидно казусът е другаде. Не знам дали е в италианския треньор, дали в нещо друго... Ще се повторя - за равнището на подобен клуб е необходим човек с знания. Той може да е спортният шеф, може да е треньорът. Но би трябвало да е подобен, на който футболистите имат вяра и са спокойни, само че към който имат нужния почит. Както беше със Станимир Стоилов, с Наско Сираков, преди време с Даниел Боримиров и така нататък Аз до момента в който бях в Левски, в българския футбол по-силен и компетентен човек от Сираков нямаше. Такава фигура е нужна на Левски.

Може ли да ви забележим треньор в България?

- Всичко може, за какво не. Времето ще покаже. Искам единствено да поздравя почитателите на Левски и да им кажа, че рано или късно ще се получат нещата. Те го заслужават, супер са!

 Левски приключи наедно с Витоша
Позор за Левски! " Сините " с чутовна издънка против новобранеца Витоша! (ВИДЕО)

" Сините " не съумяха да бият " тигрите "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР