Миньрите от рудник Оброчище не са получили заплатите си и

...
Миньрите от рудник Оброчище не са получили заплатите си и
Коментари Харесай

Миньори без заплати от май месец

Миньрите от рудник Оброчище не са получили заплатите си и ваучерите за храна за месец май, заяви в ефира на Дарик един от пострадалите – Павел Костадинов. Той осведоми  още, че  от началото на юли е спрян безплатният превоз на служащите от Добрич, които пътуват до мината и по този начин транспортните разноски към този момент са за сметка на самите миньори. По думите на Костадинов сега работодателят не позволява миньорите в галериите и по негова рекомендация  много от тях били в заплатен или неплатен отпуск.

В началото на идната седмица в рудника следва среща сред шеф, синдикати и представители на Министерствата на енергетиката и на труда и обществената политика. Миньорите обаче се питат докога ще продължава тази мъка. Според тях за страната е било значимо да си вземе парите от концесията, а съдбитe на миньорите не я интересуват. Работещите в мина Оброчище упорстват персонално министър председателят Бойко Борисов да се ангажира със обстановката в рудника, както и министрите на енергетиката и на труда и обществената политика.

„ Няма потребност от нови договаряния, всичко към този момент е контрактувано, само че не се съблюдава. Единственият ни въпрос е ще ни се заплаща ли в точния момент и въобще ще се заплаща ли, ще работи ли мината или ще бъде закрита ” – съобщи Павел Костадинов. В момента в Окръжна прокуратура Добрич има формирани 4 досъдебни производства, свързани с активността на мина Оброчище, пирпомни за Дарик окръжният прокурор Пламен Николов.

Текат и две инспекции, разпоредени от прокуратурата - данъчна проверка на „ Евроманган ” ЕАД, осъществявана от чиновници на Национална агенция за приходите, както и инспекция за това дали чиновниците на Министерство на енергетиката са правили надзор на концесията и дали откритите от този надзор канстатации дават отговор на истината. Досъдебните производства са за причиняване на междинна телесна щета на миньор подземен при сриване на скална маса в галерията през 2017г., за противопоставяне от страна на концесионера на трудовите инспектори да правят инспекции, за замърсяване на води, почва и въздух от рудника и за това, че не е поискано оповестяване на произвеждане по неплатежоспособност при минали повече от 30 дни на неплащания от страна концесионера.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР