Миньорите в Челопеч са добили 1.7 млн. тона руда за

...
Миньорите в Челопеч са добили 1.7 млн. тона руда за
Коментари Харесай

"ДПМ Челопеч" отчита близо 30% ръст на приходите

Миньорите в Челопеч са добили 1.7 млн. тона руда за първите девет месеца на годината

© Надежда Чипева Още по тематиката
Приходите на " Дънди прешъс металс Челопеч " нарастват с 11%

По-високо наличие на злато в рудата и по-добри цени на металите са причина за растежа през първото полугодие
2 авг 2017
" Дънди прешъс металс Челопеч " усилва приходите си с 35%

Между 116 и 140 млн. $ ще бъдат вложени в Крумовград до края на годината
15 май 2017 Същите фактори стоят и зад растежа от близо 40% на поправената облага преди лихви, налози и амортизации (EBITDA). " Дънди прешъс металс Челопеч ", която оперира медно-златното находище край града, е нараснала приходите си с близо 30% за първите девет месеца на годината. Скокът е резултат от по-големите количества злато в творби концентрат, както и от повишаването на медта. Това излиза наяве от доклада на канадския притежател Dundee Precious Metals (DPM). Компанията ревизира и годишната си прогноза, като до края на 2017 година чака производството на злато под формата на концентрат да бъде 4 до 7% по-високо.

Другият български план на канадското сдружение - построяването на ново добивно-преработвателно дружество на находището " Ада тепе " край Крумовград, върви по проект, като първите количества концентрат ще бъдат създадени в края на идната година. Последният обзор на финансовите разноски демонстрира, че инвестицията ще е с 10 до 16 млн. $ по-малка от първичната оценка.

Финансов растеж

Приходите на " ДПМ Челопеч " за първите девет месеца на годината нарастват с над 28% до 148.9 млн. $ (виж таблицата). Увеличението се дължи основно на по-големите размери платимо злато в концентрата и по-високите пазарни цени на медта. В същото време от компанията регистрират по-малки количества мед в продадения концентрат.

Само за третото тримесечие приходите скачат повече от два пъти - от 23.4 млн. $ до 53.9 мнл. $, вследствие на по-големите размери платимо злато в концентрата, по-ниските разноски за преправка и по-високите цени на медта.

Същите фактори стоят и зад растежа от близо 40% на поправената облага преди лихви, налози и амортизации (EBITDA), която доближава 82 млн. $ към края на септември.

Капиталовите разноски за деветмесечието са в размер на 12 млн. $, като се усилват леко (с 1.5 млн. долара) по отношение на същия интервал на предходната година.

Общо приходите на канадската компания, която с изключение на рандеман в България има и металургичен цех в Намибия, нарастват с 28.6% до 253.8 млн. $. Коригираната EBITDA към края на септември доближава 70.3 млн. $, което е покачване от 64.3%.
По-висока прогноза

Количеството на добитата и модифицирана руда остава съвсем без смяна. С към 10% по-малко е производството на меден концентрат, което се дължи на по-ниските наличия на мед в рудата според проекта за рандеман. За деветмесечието наличието на злато в творби концентрат се усилва с 21% до 104.8 хиляди тройунции посредством главно на резултатите от третото тримесечие, когато количеството се покачва с 43%. В същото време за интервала до края на септември понижава количеството на медта (-11%) и среброто (-13%) - надлежно 26.3 млн. фунта (11.9 хиляди т) и 152.8 хиляди тройунции.

Увеличава се обаче производството на пиритен концентрат с близо 18%. Ръстът се дължи както на по-високото наличие на пирит в добитата руда, по този начин и на пазарното търсене, се показва в отчета на управлението. Златото в пиритния концентрат е 25% повече през тази година, в сравнение с за същия интервал на предходната, като доближава 43.5 хиляди тройунции.
Заради мощните индустриални резултати през третото тримесечие канадската компания ревизира и прогнозата си за годината, откакто един път към този момент я увеличи през юли. Очакваното произвеждане на злато в концентрата в този момент за цялата 2017 година се чака да бъде 4-7% по-голямо или сред 185 хиляди и 195 хиляди тр.у.

Ревизия на разноските в Крумовград

Канадската компания е ревизирала надолу прогнозните си разноски за плана в Крумовград, излиза наяве от мениджърския отчет. По новата оценка общите финансови разноски за строителството се чака да бъдат сред 162 и 168 млн. $ спрямо в началото планувана инвестиция от 178 млн. $. Понижението идва от преизчисляване на изключителните разноски и по-благоприятния валутен курс от в началото предвиждания. DPM още веднъж удостоверява прогнозата си да стартира произвеждане на концентрат в Крумовград през последното тримесечие на 2018 година

Самото строителство стартира преди година, като до момента са вложени 54.3 млн. $. Проектът планува на мястото да се преработват по 775 хиляди тона руда годишно, от които ще се създават 85.7 хиляди тройунции злато и 37.8 хиляди тройунции сребро под формата на концентрат. Очаква се добивът да продължи осем години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР