Миньорите излизат на протест следващата седмица, те настояват за по-високи

...
Миньорите излизат на протест следващата седмица, те настояват за по-високи
Коментари Харесай

Енергийният министър отказа да повиши цената на въглищата

Миньорите излизат на митинг идната седмица, те упорстват за по-високи изкупни цени на въглищата. С 2% ще се увеличи токът за бита и бизнеса, в случай че въглищата нарастнат с 15% - това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова след среща с КТ " Подкрепа " и КНСБ. Синдикатите също желаеха нарастване на цените.

От " Мини Марица Изток " желаеха покачване на изкупната цена на въглищата с 11 лева и 55 стотинки за звук.
Андон Андонов- изп. шеф на Мини " Марица Изток ": " Искането на цената е 15% нарастване, а в този момент цената е 77 лева.на звук главно гориво ".
От двата синдиката също поисаха покачване на въглищата до към 88 лева за звук. Синдикатите се оповестиха за разговор с страната за избавяне на въгледобива, само че също по този начин не се отхвърлят от плануваните митинги.
Димитър Манолов- президент на " КТ " Подкрепа " " Във вторник тук ще има проведено протестно шествие от сътрудниците от Мини " Марица Изток ", от една дребна част от тях, тъй като в случай че дойдат всички ще стане апокалипсис. Пламен Димитров - президент на КНСБ: " За КНСБ първата и най-важна цел е да бъдат непокътнати в оптималната степен и оптимално дълго, оптимален брой работни места в целия комплекс както в мината, по този начин и в ТЕЦ-овете, с опция за увеличение на техните заплати ".
Министърът на енергетиката отхвърли да увеличи цената с претекста, че това ще принуди трите централи в Маришкия басейн да платят в допълнение 66 млн.лв. за въглища, което ще оскъпи токът за бита и бизнеса.
Теменужка Петкова - министър на енергетиката: " Около 2% е нарастването, което е изчислено въз основата на тези претенции ".
Тя уточни, че мините са в положително финансово положение, като прогнозите са сдружението да осъществя 7 млн. лева облага през тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР