Миньори от Марица Изток се събраха в София. Те се

...
Миньори от Марица Изток се събраха в София. Те се
Коментари Харесай

Миньори от „Марица Изток” на протестен поход с искане за увеличение на цената на въглищата

Миньори от „ Марица Изток ” се събраха в София. Те се събраха на пл. „ Ал. Батенберг ”, откъдето пешеходно ще стигнат до Министерството на енергетиката. Там те ще внесат своите претенции, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Тук сме, тъй като желаеме увеличение цената на въглищата и да защитим „ Марица Изток ”, с цел да продължи да съществува предприятието ”, споделя Иван Манев, който работи в предприятието.

Председателят на миньорската федерация към КТ " Подкрепа " Владимир Топалов, изясни, че предприятието обезпечава към 40% от енергетиката на страната. Липсата на поръчител за съществуването му обаче може да докара до риск за сигурността на България, което не би трябвало да се позволява.

„ В момента един звук въглища естествен е 17.50 лева Ние желаеме сега той да стане 18.50 лева, от 1 октомври да го увеличим с още 1 лев. Само за съпоставяне един звук пясък, който е от реката коства 22 лв. ”, изясни Топалов.

Председателят изрично оправда думите на енергийния министър Теменужка Петкова, че това ще докара до скок в цената на тока. Към този миг нищо не постанова това, твърди Топалов. Той обърна съществено внимание и на новите стандарти по, които ще би трябвало да работят централите от 2020 година. Според него те ще доведат до всеобщ банкрут на въгледобивните предприятия, тъй като няма да могат да отговорят на тях. Затова желае те да бъдат преразгледани и направени съгласно спецификите на всяка страна.

Президентът на КТ „ Подкрепа ” Димитър Манолов разяснява безапелационния отвод на Теменужка Петкова, която предходната седмица сподели, че няма да извърши настояванията им.

„ Във всеки случай ще се опитаме да поговорим с мир. Това през днешния ден е полумир. Проблемът е доста сериозен в случай че влезем в него. Той се състои в това, че мини „ Марица Изток ” продава въглища към себестойността си, малко от горната страна, малко изпод и по този метод субсидират енергетиката по този начин да се каже по веригата нататък. Проблемът би бил по-малък в случай че балансите излизаха, но те не излизат, тъй като в мини „ Марица Изток ” се работи с извънредно остаряла техника, в доста неприятни условия на труд ”, сподели Манолов.

Според него страната би трябвало незабавно да се намеси и да субсидира работата на въгледобивните предприятия, с цел да не се позволява колапс в енергетиката. Манолов добави, че проблемите на мините не би трябвало да се вземат решение за сметка на топло-електрическите централи, а да се търси сложен метод. Той съобщи, че ще продължат да се опълчват на водената политика от страната в случай че не бъдат чути и не бъдат изпълнени настояванията им. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР