Миньори и енергетици от Перник протестираха срещу предвидното в Плана

...
Миньори и енергетици от Перник протестираха срещу предвидното в Плана
Коментари Харесай

Енергетици и миньори от Перник протестираха срещу закриването на въглищните централи и мините

Миньори и енергетици от Перник стачкуваха против предвидното в Плана за обективен преход прекъсване на въгледобива през 2026 година.

Пернишките миньори и енергетици желаят същински обективен преход. По думите им по този начин показаният план ги обрича на безработица и обедняване. Хората се тормозят за своето бъдеще и за бъдещето на фамилиите си, осведоми БНР.

" Толкова доста фамилии по какъв начин ще могат толкоз бързо да се пренасочат на други работни места ", попитаха протестиращите.

Спирането на въгледобива е проблем освен за работещите в мината и Топлоелектрическа централа " Република ", само че и за популацията на Перник. Ако въгледобивът спре през 2026 година, ще спре да работи и Топлоелектрическа централа Република и 20 000 семейства, учебни заведения, детски градини, лечебни заведения ще останат без отопление.

" Аз персонално пребивавам в блок, в който е невероятно инсталацията да издържи бойлери и климатици ", съобщи Юлиян Георгиев от Топлоелектрическа централа " Република ".

На митинга участва и изп. шеф на " Топлофикация Перник " Чавдар Стойнев.

" Без въглища не сме подготвени с различни горива да продължи да работи централата, а прекосяването е един дълъг и комплициран интервал. Сами виждате какъв брой години са ни нужни за въвеждане на когенераторите в употреба ", сподели той.

Пернишките миньори и енергетици обявиха, че дружно с сътрудниците си от Кюстендил, Дупница и Бобов дол застават един до друг с протестиращите от Стара Загора и Маришкия басейн и са безапелационни, че в случай че не бъдат чути ще пренесат митингите си на жълтите павета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР