Минути след като служебният кабинет встъпи в длъжност, от КНСБ

...
Минути след като служебният кабинет встъпи в длъжност, от КНСБ
Коментари Харесай

КНСБ поиска спешна среща с Гълъб Донев

Минути откакто служебният кабинет встъпи в служба, от КНСБ излязоха с отворено писмо към новия министър председател Гълъб Донев

Публикуваме обръщението на президента на синдикалната организация Пламен Димитров.

Уважаеми господин министър-председател,

Обръщам се към Вас с искане за незабавна среща като президент на най-голямата неправителствена организация, представляваща ползите и в същото време защитаваща правата на над 280 000 души. Бих желал да Ви срещна с вижданията на КНСБ по проблемите и провокациите, които са сложени на дневен пред страната ни.

Изразявам своята подготвеност

да обсъдим политиките в идващите няколко месеца по най-наболелите проблеми, които засягат обществото ни и които КНСБ чака да са предпочитани за служебното държавно управление:

1. Необходимостта от решения по отношение на високите енергийни цени и гарантиране на нужните доставки на газ за България на налични цени.

2. Потребността от още една актуализация на държавния бюджет за 2022 година, което съгласно КНСБ е належащо в незабавен порядък заради следните няколко аргументи:

2.1. Ниските приходи, респективно нуждата от компенсирането им най-малко с кумулативната инфлация, която чакаме да доближи 20% в края на годината. Във връзка с това КНСБ ще продължи да упорства минималната работната заплата да стане най-малко 800 лева, както и Правителството да предприеме дейности за опазване на покупателната дарба на приходите на заетите в бюджетния бранш.

2.2 Гарантиране на енергийните заплащания и обезщетения за небитовите консуматори. (1/3 от всички 633 хиляди небитови консуматори са институции, учебни заведения, лечебни заведения и други институции.)

2.3 Разширяване на обсега и размера на енергийните помощи за семействата на прага на идния тежък зимен интервал.

2.4 Недопускане повишение на цените на топлинната сила през зимния сезон.

3. Предизвикателствата на Европейската зелена договорка в кратковременен и дълготраен проект:

3.1 Провеждане на постоянни съвещания на Консултативния съвет по Зелената договорка с дневен ред, отговарящ на настоящата обстановка, обвързвана с енергийната рецесия, растящите цени на първични материали и задаваща се икономическа криза.

3.2 Обсъждане на законодателния пакет "Подготвени за 55 ", обвързваните с него начинания на Европейска комисия, постигнатите договорености и въздействието им върху секторите енергетика, превоз, селско стопанство и промишленост.

3.3 Финализиране на Териториални проекти за обективен преход на районите според Регламента за Фонда за обективен преход при съблюдаване на правилото за партньорство и основаване на механизъм за асортимент, съгласуваност и мониторинг на планове с потребление на ФСП.

3.4 Стартиране на план за картографиране на уменията и систематична оценка за потребностите от преквалификация и повишение на квалификацията на работещите за потребностите на капиталовите планове в нисковъглеродна стопанска система.

3.5 Създаване на механизъм за наблюдаване на капиталовите проекти за декарбонизация за интервала 2022 – 2030 година, с присъединяване на националните сътрудници, който да наблюдава синергията на финансовите запаси от другите принадлежности, отчитайки новите условия при растящи цени на запаси и сила, с цел да могат действително да допринесат както за рационализация и стабилно развиване на стопанската система, по този начин и за основаване на нови работни места.

3.6 Изработване в съдействие със обществените сътрудници на Национален проект за резистентен преход и икономическо развиване на национално, секторно и фирмено равнище.

Уважаеми господин министър-председател,

Гореизложените тематики, несъмнено, надалеч не изчерпват проблематиката, по която би трябвало да си сътрудничим, както в сегашния миг, по този начин и в течение на мандата, през който ще действа управлявания от Вас длъжностен кабинет. Ето за какво декларирам готовността на КНСБ да обсъдим и обсъждаме в бъдеще всеки въпрос, по който Вие бихте желал да чуете нашето мнение, визии и оферти. Оставам в очакване на бързата Ви позитивна реакция за среща още през идващите дни!

С почитание:

Пламен Димитров

Президент на КНСБ
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР