Минути след като Каталония обяви независимост, испанският парламент гласува за

...
Минути след като Каталония обяви независимост, испанският парламент гласува за
Коментари Харесай

Ново 20! Минути след обявената независимост каталонците посърнаха, ето какво се случва в момента...

Минути откакто Каталония разгласи самостоятелност, испанският парламент гласоподава " за " влизането в действие на член 155 от Конституцията, с който се лишава автономията на региона.

По-рано в петък испанският министър председател Мариано Рахой разгласи, че първото нещо, което ще направи при задействане на член 155, е да уволни каталонския водач Карлес Пучдемон.

Испанският сенат утвърди използването на член 155 от конституцията по отношение на Каталуния, написа El Pais, представен от " Фокус ". Решението пристигна единствено минути след гласуването на каталунския парламент, който разгласи независимостта на провинцията от Мадрид.

Този ход на Сената ще даде на Мадрид директна власт над самостоятелния район, а до шест месеца ще би трябвало да бъдат извършени нови избори в Каталуния.

Сенатът гласоподава с 214 гласа „ за “ и 47 „ срещу “ за активирането на член 155-ти, препоръчано от испанския министър председател Мариано Рахой.

Испанският министър председател Мариано Рахой по-късно съобщи, че оповестяването на каталунска самостоятелност е „ доказателство “ за потребността от активирането на член 155 от испанската конституция, предава Sky News. Той добави, че вотът на каталунския парламент за самостоятелност е „ незаконно “ деяние. Рахой акцентира, че няма да разреши на „ сепаратистите да унищожават нашата конституция и върховенството на закона “.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР