Минути преди правителството на САЩ да остане без средства и

...
Минути преди правителството на САЩ да остане без средства и
Коментари Харесай

САЩ избегнаха фалит в последния момент

Минути преди държавното управление на Съединени американски щати да остане без средства и да се принуди да изпрати милиони чиновници на федерални организации в неплатен отпуск, Конгресът утвърди краткотраен финансов проект, а президентът Джо Байдън се подписа под него, оповестиха западни издания.

Камарата на представителите гласоподава късно в събота за финансиране на държавното управление доникъде на ноември, като 209 демократи поддържаха мярката в съпоставяне със 126 републиканци в проява на рядко единение, което постави завършек на безизходицата. Президентът Джо Байдън подписа законопроекта след утвърждението му от следения от демократите Сенат (горната камара). Републиканците управляват тясно Камарата на представителите на Съединени американски щати.

Съединени американски щати от дълго време вървят по ръба на личните си финансови благоприятни условия, като непрекъснато усилват дълговия предел, с цел да покриват разноските в разточителния си бюджет. Това щеше да е четвъртото отчасти прекъсване на работата на държавните чиновници за последните 10 години. Стигането до сходна прекаленост обаче подкопава доверието на бизнеса и потребителите и води до неподходящи резултати върху стопанската система на страната.

Демократите и републиканците от седмици не можеха да реализират единодушие по отношение на бюджета. Те би трябвало да одобрят общо 12 законопроекта, само че защото това не може да се случи бързо, постоянно прибягват до съглашение за краткосрочно удължение на бюджета, с което си печелят време. За да се стигне обаче до съглашение в нощта преди 1 октомври, и демократите, и републиканците трябваше да създадат взаимни отстъпки с главните си цели.

Одобреният пакет отстранява помощта за Украйна - един от най-важните въпроси за демократите, която беше на стойност 6 милиарда $. Все по-голям брой депутати от Републиканската партия се опълчват на даването на средства за Киев. За сметка на тези спестени 6 милиарда федералната помощ при бедствия се усилва с 16 милиарда $, отговаряйки напълно на настояването на Байдън. Законопроектът ще финансира държавното управление до 17 ноември. До приключването на периода се чака Байдън да окаже напън върху Конгреса да даде спомагателни $24 милиарда за Украйна и други интернационалните потребности.

Фактът, че има утвърден бюджет единствено за 45 дни, значи, че занапред предстоят интензивни полемики в двата органа на Конгреса - Сената и Камарата на представителите, с цел да се предотврати ново евентуално затваряне. В края на ноември милиони държавни чиновници още веднъж ще се сблъскат със забавени заплати, в това число почти два милиона военни и най-малко още толкоз цивилни чиновници, написа 24 часа.

Блокирането на бюджета този път беше провокирано от дребна група твърдолинейни републиканци, които се опълчиха на личното си партийно управление. Групата от 21 хардлайнери настояваше за дълбоки съкращения на разноските и заплаши да в профил Кевин Маккарти като представител, в случай че краткотрайна мярка, на която те се опълчиха, беше призната. Много наблюдаващи във Вашингтон чакат представителят да би трябвало да се бори за поста си през идващите седмици.
 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР