Минути преди полунощ генерал майор Крис Донахю, командир на 82-ра

...
Минути преди полунощ генерал майор Крис Донахю, командир на 82-ра
Коментари Харесай

Последният американски военен напусна Афганистан

Минути преди среднощ военачалник майор Крис Донахю, пълководец на 82-ра въздушнодесантна дивизия, стана последният американски боен, който пое към дома.

Това беляза края на евакуацията и на 20-годишната война в Афганистан. За последните 16 дни - откогато талибаните поеха контрола в Кабул, от страната са изведени над 123 хиляди души. Според Вашингтон това не е завършек на връзките с Ислямската република, а талибаните обявиха, че няма да бъдат опасност за света.

" Тук съм, с цел да разглася края на изтеглянето ни от Афганистан и края на военната задача за евакуация на американци, жители на трети страни и уязвими афганистанци ", сподели военачалник Кенет МакКензи.

Минути, откакто и последният американски аероплан излетя от Кабул, небето над града беше огряно от фойерверки.

Стрелба и шумни улични шествия белязаха края на 20-годишното военно наличие на Съединени американски щати в Афганистан.

Няколко часа по-късно от пистата представител на талибаните прикани за национално обединяване. Тук сме, с цел да служим на хората, сподели Муджахид.

" Поздравявам вас и целия народ с тази победа. Надявам се Афганистан в никакъв случай повече да не бъде окупиран и да бъде свободен, благоденстващ дом на афганистанците, с ислямско държавно управление ", сподели Забихула Муджахид, представител на талибаните.

Няма да бъдем опасност за света, желаеме положителни отношение с всички, в това число и със Съединени американски щати, сподели още Муджахид пред бойци в чисто нови американски униформи и екипировка. В Кабул има наслада от напускането на американците и паника за бъдещето.

" Очакванията ни от държавното управление е да отвори банките и да позволи на хората да се върнат на работа. Не работя към този момент 17-18 дни, а не е елементарно, тъй като има наем, сметки, разноски ", сподели Саламат, гражданин на Кабул.

Вашингтон ще работи с Кабул от задача в Катар.

" Америка отваря нова глава в връзките с Афганистан, в която водеща ще бъде дипломацията. Военната задача завърши, стартира дипломатическа задача ", сподели Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати.

Днешният полет на C-17 поставя завършек на една военна сага, почнала малко след 11 септември, и белязала мандатите на четирима президенти.

" Благодарение на нашите бойци, нашите съдружници и на смелите бойци от Афганистан, талибанският режим е към края си ", сподели президентът Джордж Буш на 12.12.2001 година

" В края на тази година преходният интервал ще приключи и афганистанците ще поемат цялата отговорност за личната си сигурност и нашата бойна задача ще завърши. Американската война в Афганистан ще приключи отговорно ", сподели президентът Барак Обама на 25.05.2014 година

" Имахме доста сполучливи договаряния и най-после всички ще приключи с триумф. Всички са изтощени от войната. А тази беше особена дълга и ужасна ", сподели президентът Доналд Тръмп на 29.02.2020.

" Време е да сложим завършек на най-дългата война в Америка. Време е американските бойци да се приберат вкъщи ", сподели президентът Джо Байдън на 14.04.2021.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция, с която приканва талибаните да подсигуряват, че афганистанци и задгранични жители ще могат да напущат Афганистан.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ВИЖТЕ

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР