Минути преди настъпването на Новата 2024 година президентът Румен Радев

...
Минути преди настъпването на Новата 2024 година президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Румен Радев: Да бъдем достойни за България, в която следващите поколения ще могат да живеят пълноценно и спокойно

Минути преди настъпването на Новата 2024 година президентът Румен Радев се обърна към нацията.

Ето какво сподели президентът:

Скъпи съотечественици,

Минути ни разделят от Новата 2024-а година. Тя ще донесе нови благоприятни условия и очаквания, ще ни изправи пред значими решения – за нас, за околните ни, за България.

Заедно с целия свят, ние българите, си пожелаваме Новата година да е мирна и по-благополучна от тази, която изпращаме – разломна и разпъната сред съзиданието и паниката, че стрелките на историята се връщат обратно. Година на ожесточаващи се военни спорове, обезценяване на човешкия живот, на рецесии и икономическа неустановеност, засегнала всеки български дом, на невиждан срив на доверието в държавността.

Затова не би трябвало да забравяме, че благоденствието на една нация се мери най-много с нейните морални устои, грамотност и кураж, без които е невероятно и материалното благоденствие. Възходът на България е неосъществим в атмосфера на разделяне и война с националните знаци и историческата памет. Не можем да се развиваме като свободна европейска народна власт с амнезия и политическо двуличие, с корупция и безотговорност, с цензура и незаинтересованост, с разграждане на националния суверенитет и отвод от достолепие.

Имаме потребност от единство и водачество, което да укрепи държавността, суверенитета и законността; да запази мира и подсигурява сигурността на всеки български гражданин; да издигне образованието, науката и културата в същински приоритет; да поеме необратимо към утрешния ден, към европейското ни бъдеще, към рационализация и интензивен напредък на стопанската система и приходите.

В своята хилядолетна история народът ни е надмогвал всевъзможни тествания, постоянно е намирал пътя към свободата и напредъка, оставил е ослепителен отпечатък в културното развиване на Европа и образец за просветена държавност. Заедно имаме силите да се оправим и с днешните провокации, да сме по-амбициозни, да мечтаем по-смело, да реализираме повече.

Скъпи сънародници,

Сгрявани от топлината на домашния уют и обичта на околните, в светлите коледни и новогодишни празници си припомняме, че невидимите мостове на духа и добротата са по-трайни от съградените с човешка ръка. Нашият народ постоянно е следвал правилния път – този на човечността, съпричастността и взаимното почитание. Докато пълним чашите, дано не забравяме тези, които разчитат на нашата поддръжка. Да отдадем дължимото и на дежурните екипи, които посрещат празника на работното си място и на своя пост.

Макар и разнообразни по възраст, занятие и убеждения, където и по света да се намираме, постоянно ще ни свързва невидимата нишка на българския дух, националните ни празници и обичаи, родният трикольор – знак на нашето единство и суверенитет и вярата за просперираща и почтена България.

Нашите корени, нашият дом и нашата отговорност остават тук. Под блясъка на празничните фойерверки дано си пожелаем да създадем по този начин, че децата на България да не търсят щастието някъде надалеч, а да го откриват в Родината, която да подсигурява правата им и да им отваря благоприятни условия да разпрострат гения си. Да бъдем почтени за България, в която идващите генерации ще могат да живеят пълноценно и умерено.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР