Миноритарният акционер в консорциума СофКънект - концесионер на Летище София,

...
Миноритарният акционер в консорциума СофКънект - концесионер на Летище София,
Коментари Харесай

Строителната компания Strabag е излязла от концесията на Летище София

Миноритарният акционер в консорциума " СофКънект " - концесионер на Летище София, се е отдръпнал от сдружението и е продал своите дялове на главният акционер - фондът " Меридиам ". Това оповестява, базирайки се на доклада на компанията за 2021 година. Излизането от ръководството на " СофКънект " е станало преди повече от една година. 

Информация за рокадата обаче не е обществено оповестена нито от концесионера, нито от страната. Изданието не е получило отговор от министерство на превоза дали е имало съобщение или искане на позволение към тях за смяната.

Strabag имаше дял от 1% в консорицумът, главният вложител е френският фонд " Меридиам ", присъединяване има и операторът на Мюнхенското летище, който би трябвало да ръководи и нашето. Припомняме, че публичната поръчка, извоювана от " СофКънект " бе много проблематична от гледна точна на това, че спечелилите компании предложиха третото най-голямо заплащане за страната и най-ниската капиталова оферта, само че завоюваха с предлагането за еднократна вноска в бюджета от над половин милиард лв.. 

Последваха няколко корекции на капиталовия проект и в последна сметка в този момент " СофКънект " има задължението да налее в летището тъкмо 624 млн. евро до края на контракта си, който е за 35 години. Но плануваните за първите 5 и 10 години вложения бяха понижени - през първите пет години вложенията се свиваха от 70 млн. евро на 43 млн. евро. А от шестата до десетата година от 234 млн. на 183.1 млн. евро.

В последна сметка обаче вложенията в първата фаза ще бъдат увеличени, като до края на 2025 година ще са 150 млн. лева

Причините може да са няколко - предпочитание от страна на концесионера да създаде по-бързо обекта, инфраструктурни изненади. А евентуално и инфлация.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР