Министрите в оставка от кабинета на Кирил Петков приеха на

...
Министрите в оставка от кабинета на Кирил Петков приеха на
Коментари Харесай

В личните карти може да има удостоверение за електронна идентичност

Министрите в оставка от кабинета на Кирил Петков одобриха на постоянно съвещание проектозакон за промени на Закона за българските персонални документи, оповестиха от Министерски съвет.

В Закона за българските персонални документи се основава правна опция персоналните карти на българските жители да съдържат удостоверения за електронна еднаквост . По този метод персоналните карти могат да бъдат употребявани като притежател на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронна идентификация. Регламентирана е и опцията за запис на удостоверения за електронна еднаквост в документите вид " паспорт ", както и в разрешенията за престояване, които се издават на пребиваващи у нас чужденци. Предвидена е и опцията при избрани условия да бъдат издавани паспорти със период на годност до 10 години, както и краткотрайна карта за идентичност на лица, на които е постановена присъда, която не е влезнала в действие.

Със законопроекта се урежда и хипотезата за издаване на нов документ за идентичност, когато заявителят не може да даде документ за идентичност или заместващ го подобен заради загубване, кражба или заличаване. В тези случаи се планува удостоверяването на личността да става с представянето на удостоверителен документ за раждане.

Според претекстовете, задачата на въведените промени е облекчение на жителите при издаването на персоналните документи. Едно от препоръчаните промени е отпадането на задължението за промяна на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство (СУМПС ) при смяна на непрекъснатия адрес на обитаемо място в границите на една област.

Разширява се обсегът на въведената ускорена услуга за издаване на шофьорска брошура (СУМПС) - до 3 дни от приемането на заявката, като се прибавят и случаите на: в началото придобиване на дееспособност за ръководство на МПС от избрана категория; замяна на СУМПС заради придобиване на дееспособност за ръководство от нова категория; възобновяване на дееспособност заради лишаване на контролни точки ; възобновяване на дееспособност заради отвод на категория.

Отпада условието за даване на копие от документ за приключено обучение в случаите на подавани от непознати жители заявки за замяна на задгранични СУМПС с български . Логиката е, че се касае за признание на към този момент добита дееспособност за ръководство на МПС, а условието за обучение е национално и е относимо към първичното издаване на този документ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР