Министрите Радев и Нанков с апел към водачите Ограничаваме максимално

...
Министрите Радев и Нанков с апел към водачите Ограничаваме максимално
Коментари Харесай

МВР и МРРБ със съвместни мерки за намаляване на тежките произшествия на пътя

Министрите Радев и Нанков с зов към водачите

Ограничаваме оптимално ремонтите по автомагистралите през летния сезон, съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков на брифинг в Министерство на вътрешните работи през днешния ден. Изключение е автомагистрала „ Хемус “, където поради нуждата от незабавни поправки са затворени неремонтираните тръби на тунелите „ Витиня “ и „ Ечемишка “ и едното платно на виадукта „ Коренишки дол “. Предстои да завърши ремонтът на 12 км от северната автомагистрала в региона на село Невша, тъй че в най-активния летен сезон и в тази права да се пътува умерено и безаварийно.

Организирахме този брифинг, дружно с Министерството на районното развиване и благоустройство, с цел да кажем още един път какви са заплахите по пътищата и да предпазим жителите от тежки пътнотранспортни катастрофи, съобщи министър Валентин Радев и напомни, че тези взаимни формати са към този момент традиция. На брифинга, дружно с двамата министри, участваха и Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешното ведомство, шефът на Главната дирекция „ Национална полиция “, основен комисар Христо Теризийски, основен контрольор Димитър Мичев от отдел „ Пътна полиция “ – ГДНП и инж. Светослав Глосов, ръководител на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

От тази седмица се чака повишение на трафика с към 30% във връзка със почналото напредване на гастарбайтери от Западна Европа към Турция, заради което се чака натоварен трафик по автомагистрала „ Тракия “ освен в почивните дни, разяснява министър Нанков и прикани да се кара с нараснало внимание. Затова преустановихме всички ремонтни действия по Автомагистрала „ Тракия “, сподели още Николай Нанков и подсети, че през тази година бяха ремонтирани няколко уреди по нея, секторът сред Пловдив и Стара Загора и обхода към Бургас.

Отпушихме доста трафика по Южното Черноморие с предварителното стартиране за придвижване на сектора Поморие – Ахелой и обхода на Ахелой. По пътя сред Варна и Бургас в ремонт е единствено мостовото оборудване „ Звездица “, работата по което би трябвало да завърши до 20 дни. Приключват ремонтите на правите Варна – Добрич и Добрич – Албена, които ще бъдат обновени през есента. През летния сезон няма да се работи поради тежкия трафик, а в дните, когато той е най-интензивен, придвижването на тежкотоварни транспортни средства се лимитира, сподели министър Нанков. Той акцентира, че извършващите се поправки са добре обозначени.

Регионалният министър разяснява, че се осъвременяват нормите за планиране на пътища, които ще следват всички европейски стандарти. Ако преди 7-8 години приблизително от всеки план за ново строителство или ремонт и рехабилитация на път се отделяха сред 3% и 4% за ограничения, свързани с пътната сигурност, сега към 10% от всяка инвестиция в пътна инфраструктура е ориентирана за такива действия, уточни той и подсети, че се трансформират и нормативите, свързани с планиране на пешеходни пътеки. Министърът сподели още, че целево в ограничения за възстановяване на характерностите, видимостта, осветеността и достъпността на пешеходни пътеки се влагат 3 млн. лева

Темата за пътна сигурност за нас е водеща и по тази причина аз, като министър, и ръководителят на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще участваме персонално в съвещанията на Обществено-консултативния съвет по проблемите на пътната сигурност към Министерство на вътрешните работи, съобщи Николай Нанков. Регионалният министър подсети, че към националния координатор е подадена поръчка за пътища в частта пътна сигурност от многогодишната финансова рамка на Европейска комисия. В преговорния развой ще настояваме средствата по линия на европейската взаимност да бъдат насочвани и в по-добрата инфраструктура, обвързвана с пътна сигурност, добави той.

Председателят на УС на АПИ Светослав Глосов уточни, че в ограничения за пътна сигурност през интервала 2015 – 2017 година са вложени над 18 млн. лева за хоризонтална маркировка, над 22 млн. лева за ограничаващи системи и близо 6 млн. лева за монтаж на пътни знаци.

„ Притеснявам се през днешния ден и идните събота и неделя да не замязят на миналогодишните. Тогава са починали 3 души в петък и 6 – в събота. Статистиката демонстрира, че през уикендите на юли 2017 година починалите по пътищата са общо 21. Това е повода да се надигнем пред вас, с цел да предупредим жителите да внимават, да им напомним къде са заплахите и да понижим пътните произшествия, сподели министър Радев. Той уточни, че са подхванати ограничения и е основана организация за увеличение на полицейското наличие по пътищата и на техниката, с която униформените правят пътен надзор. Своевременно жителите получават и информация на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи за трафика по граничните контролно-пропускателни пунктове в страната, направени са флаери на шест езика с информация за идващите у нас туристи, част от която е обвързвана с тематиката пътна сигурност.

По думите на основен контрольор Димитър Мичев в ГДНП „ Извадени са всички автопатрули по основните пътища и автомагистралите, прецизирани са план-растановките на чиновниците, изключително в дните петък, събота и неделя, когато по пътищата се чака придвижването на повече коли, а в този момент трафикът се натоварва и от така наречен гастарбайтери. Всичките ни камери за скорост работят “. Той уточни, че през първите 6 месеца на годината броят на починалите е с 44 по-малко, по отношение на същия интервал на предходната година. Най-много жертви има на територията на ОДМВР-Пловдив, Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР-Бургас. Значително нарастване на починалите има в ОДМВР-Хасково, Пловдив, Варна, Столична дирекция на вътрешните работи, Враца, Видин, Добрич и Перник. Гл.инспектор Мичев прикани водачите на МПС да възнамеряват добре времето си за пътешестване, да са снабдени с вода, да плануват почивки по маршрута, тъй като температурите са високи.

И тази година са командировани 800 чиновници от Охранителна полиция за целия сезон, които ще извършват контролни действия в областите с морски курорти - Добрич, Варна и Бургас, посочи гл. комисар Христо Терзийски. Той добави, че от тази година ще има командировани чиновници на Пътна полиция в община Несебър. През последните 5 години, месец юли е измежду трите с максимален брой починали на пътя, съобщи шефът на ГДНП.

Зам.-министър Красимир Ципов се спря на подхванатите законодателни начинания, ориентирани към понижаване на пътнотранспортния травматизъм. Той изясни, че предварителните разисквания на трите нови закона – за придвижване по пътища, за транспортите и за моторните транспортни средства, са завършили. Получени са над 300 страници с отзиви и рекомендации. Те ще бъдат отразени до няколко дни и текстовете ще бъдат качени за публично публично разискване, като концепцията е Министерският съвет да може да ги одобри до края на месец август. Работни групи на Министерство на вътрешните работи, Министерството на образованието и науката и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията изготвиха два плана на наредби за взаимоотношение сред ведомствата, ориентирани към тежки пътнотранспортни катастрофи с присъединяване на деца. Тези два плана също ще бъдат качени в околните дни за публично разискване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР