Министрите определят цената за домакинствата - сега средната е 19,2

...
Министрите определят цената за домакинствата - сега средната е 19,2
Коментари Харесай

С 5% по-скъп ток от лятото, отпада и нощната тарифа

Министрите дефинират цената за семействата - в този момент междинната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се отстранява евтината нощна цена и семействата ще заплащат тока по една цена. Това е една от измененията, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото, предизвестяват специалисти в енергетиката.

Мотивите за премахването на по-евтиния ток през нощта са, че към този момент няма остатък на сила в тъмните часове на денонощието. Дори противоположното - през нощта търсенето се е нараснало.

Тарифата с по-ниска цена бе въведена преди доста години поради огромните блокове V и VI на АЕЦ “Козлодуй ”, тъй като не е е имало прилагане на електрическата енергия им. Точно по тази причина е издигната и ПАВЕЦ “Чаира ”, с цел да може помпите през нощта с евтиния ток от атомната централа да качват водата от язовир “Чаира ” в язовир “Белмекен ”, а по-късно да се създава сила, когато е нужна.

Тези времена обаче са в предишното, ПАВЕЦ “Чаира ” не работи заради повреда и в този момент

към този момент се търси къде да се пласира токът в слънчевите часове на деня

- от 12 до 17 ч, поради фотоволтаиците, чието произвеждане на електрическа енергия в последно време мъчно намира реализация.

Експерти разясняват, че вместо нощна цена може да има други проекти - да вземем за пример според от потребяваната енерия или пък това, което се харчи в пикови часове, написа " 24 часа ".

Заедно с “премахването ” на нощния ток от 1 юли се задава и повишаване, уверени са специалистите. Прогнозата им косвено удостовери и ръководителя на КЕВР Иван Иванов, който предложи да се вземат поради инфлацията и други фактори при установяване на новите цени.

В момента, дружно с надбавката за доставяне и с цената за мрежови услуги на “Електрохолд продажби ”, цената за Западна България за семействата е 190 лева Електричеството на “Енерго - Про ” за източната част на страната до контакта коства 197,99 лева, а на юг, където доставчик е ЕВН, е 191,82 лева Средната с мрежовите услуги и без Данък добавена стойност за страната е 192,58 лева за мегаватчас.

Ако тази цена се индексира с инфлацията от 9,5%, става 210,58 лв.

Само че специалистите плануват, че мрежовите услуги - за достъп и за транспорт, ще поевтинеят. Причината - цените на борсата са по-ниски. Сметнато е, че разноските на ЕРП-ата за електрическата енергия, с която покриват софтуерните загуби по мрежата, понижават. Така повишаването на тока до контакта с всичките такси и надбавки ще бъде сред 4 и 5%.

Това прави последна цена 202 лева за мегаватчас, или 20,2 ст. на киловатчас. Сметките обаче са предварителни и условни. Крайната цена зависи от това какво ще се случи на свободния пазар.

По мотив готвените законови промени още предишния август министър председателят Николай Денков успокои, че няма да се случат трагични поскъпвания, и предвижда, че нарастването ще е в границите на няколко %.

Според измененията в Закона за енергетиката, с които се вкара либерализацията на пазара на едро, от 1 юли 2024 година

базовата цена на тока за битовите консуматори ще се дефинира от Министерския съвет

Основа за базовата цена е тази, която работи сега, поправена с инфлацията и растежа на приходите. Към нея се прибавя цената за доставяне.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР