Министрите на вътрешните работи на страните-членки на Европейския съюз взеха

...
Министрите на вътрешните работи на страните-членки на Европейския съюз взеха
Коментари Харесай

България и Румъния не получиха подкрепа за Шенген, Хърватия влиза

Министрите на вътрешните работи на страните-членки на Европейския съюз взеха решение Хъратия да стане пълновръстен член на Шенгенското съглашение, считано от 1 януари 2023 година България и Румъния не получиха поддръжка поради липса на консенсус, предават водещите хърватски медии .

В хода на гласуването Австрия удостовери позицията си срещу разширението на Шенген с България и Румъния. " Ще гласоподавам срещу разширението на Шенген с България и Румъния “, съобщи вътрешният министър на Виена Герхард Карнер.

Така Хърватия става 27-ият член на Шенгенското пространство и след по-малко от месец, от 1 януари 2023 година, ще бъде отстранен граничният надзор на сухопътните и морските гранични пунктове, а напролет, на 26 март 2023 година – и на летищата.

Държавната осведомителна организация на северната ни съседка Agerpres добавя, че " Съветът по правораздаване и вътрешни работи отхвърли в четвъртък присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство с два гласа " срещу ". Сред 27-те страни членки на Европейски Съюз Австрия и Нидерландия гласоподаваха срещу, като последната означи, че се опълчва единствено на присъединението на България, съгласно източници от Брюксел, които обаче настояват, че не престават полемиките по тематиката ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР