Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз решиха

...
Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз решиха
Коментари Харесай

Външните министри на ЕС подкрепят санкции запревратаджиите в Нигер

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз взеха решение да положат правната основа за наказания против водачите на преврата в Нигер, само че към този момент не са решили дали ще поддържат военни дейности от страна на районни сили за възобновяване на сваленото държавно управление, съобщи Ройтерс.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че глобите ще са аналогични на тези, прилагани от Икономическата общественост на Западноафриканските страни (ЕКОВАС), и ще плануват изключения по филантропични аргументи. " Не желаеме глобите да се трансфорат в в допълнение наказване за втората най-бедна страна в света ", съобщи той след среща в испанския град Толедо, където министрите от Европейски Съюз разискват и новината за различен прелом тази седмица - в Габон.

Превратът в Нигер на 26 юли беше сериозен удар по напъните на Европейски Съюз да работи със западноафриканските страни в битката с ислямистките бойци в района на Сахел - политика, която към този момент беше наранена от поредност други военни преврати в района през последните години. По-рано този месец ЕКОВАС се ангажира да наложи наказания, забрани за пътешестване и заледяване на активи на лицата, които попречват връщането на власт на демократично определения президент на Нигер Мохамед Базум. Организацията се пробва да договаря с водачите на преврата, като в същото време предизвестява, че е подготвена да изпрати войски за възобновяване на конституционния ред, в случай че дипломатическите старания се провалят. Дипломати оповестиха, че ЕКОВАС импровизирано се е допитала до Европейски Съюз за това дали е подготвен да даде финансова поддръжка за стабилизиращи сили в Нигер. 

Борел съобщи, че Европейски Съюз ще би трябвало деликатно да изследва всяко предложение на западноафриканската организация. Няколко министри от Европейски Съюз алармираха, че желаят фокусът да остане върху политическото решение. Италианският външен министър Антонио Таяни стигна до такава степен да съобщи, че всяко военно решение на преврата би било " злополука ", която може да провокира нова миграционна рецесия. " Трябва да работим ден след ден за дипломатическо решение ", съобщи той пред медиите, пристигайки на срещата.

Катрин Колона, външната министърка на някогашната колониална мощ Франция, която разполага с сред 1000 и 1500 бойци в страната, не направи изказване за медиите. Но Борел изрази взаимност с Париж във връзка със заповедта на хунтата да изгони посланика на Франция - решение, което съгласно Франция и Европейски Съюз водачите на преврата нямат право да вземат.

На диалозите в Толедо участваха Хасуми Масуду, външен министър на сваленото държавно управление на Нигер, и Омар Турай, началник на Комисията на ЕКОВАС. В късите си изказвания пред медиите обаче те не навлязоха в детайлности по отношение на това, което желаят от Европейски Съюз.

Министрите от Европейския съюз показаха дълбока угриженост от възходящия брой военни преврати в Африка, до момента в който блокът приготвя наказания против хунтата в Нигер, която преди месец смъкна определено държавно управление, съобщи Асошиейтед прес. Вчера богатият на нефт Габон стана осмата страна от Централна или Западна Африка, в която през последните три години бе осъществен боен прелом. Европейски Съюз не е обучавал въоръжените сили на Габон, само че е финансирал и обучавал войски в Мали и Нигер.

Някои европейски страни имат мощни стопански ползи в Африка, изключително Франция, която се нуждае от уран от Нигер. Нарастващото въздействие на Русия посредством наемническата група " Вагнер " и икономическата мощност на Китай също принуждават блока да премисли политиките си, отбелязва АП.

" Ясно е, че нещата не вървят добре, като се имат поради зачестилите военни преврати и наличието на банди на Вагнер в Централноафриканската република, Мали, Буркина Фасо ", съобщи ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР