Министрите на външните работи на НАТО, които се събраха вчера

...
Министрите на външните работи на НАТО, които се събраха вчера
Коментари Харесай

Външните министри от НАТО осъдиха агресията на Русия срещу Украйна, ще укрепват Източния фланг

Министрите на външните работи на НАТО, които се събраха през вчерашния ден на двудневна среща в Букурещ, осъдиха експанзията на Русия против Украйна, потвърдиха поддръжката си за Молдова и взеха решение да укрепят Източния фланг, обобщава румънският вестник „ Адевърул “. Новинарската телевизия Диджи 24 дефинира срещата като „ историческа “, предава Българска телеграфна агенция.

За повторно Румъния е хазаин на събитие на високо ниво на НАТО след срещата на върха през 2008 година, напомнят медиите в Букурещ.

Срещата на министрите на външните работи от НАТО, която стартира през вчерашния ден, е първата след началото на войната против Украйна, която се провежда в източен съдружник от Алианса. Румъния има най-дългата сухопътна граница с Украйна, напомнят медиите.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис акцентира, че дневният ред на срещата в Букурещ преглежда най-неотложните и настоящи въпроси за НАТО и за груповата сигурност.

Румънските медии цитират декларацията, която министрите на външните работи от съюзническите и поканените страни одобриха в края на първия ден от срещата. В декларацията министрите осъдиха нападателната война на Русия против Украйна, по-специално нападенията против популацията и гражданската инфраструктура, многократните нарушавания на интернационалното филантропично право, както и енергийния шантаж на Москва, заяви румънският външен министър Богдан Ауреску.

" Министрите на външните работи потвърдиха поддръжката на НАТО за суверенитета, териториалната целокупност, независимостта и евроатлантическите желания на Украйна, както и уговорката на страните от НАТО да продължат и да засилят помощта си за Украйна в съгласуваност с всички съответни сътрудници, преди всичко с Европейски Съюз. Министрите потвърдиха и уговорката на НАТО да ускори поддръжката си за Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина, с цел да поддържа целостта, устойчивостта, качествата и политическата самостоятелност на тези страни ", написа „ Адевърул “, като цитира прессъобщение на румънското Министерство на външните работи.

В текста на декларацията министрите подчертаха решимостта на НАТО да ускори доста своята отбранителна и възпираща позиция и да продължи да развива цялостния потенциал от сили и качества. Те изпратиха единомислещо обръщение за взаимност, че всяко нахлуване против страна от НАТО ще бъде посрещнато с корав и обединен отговор, написа вестникът.

В подтекста на присъединяване в срещата на Финландия и Швеция, които бяха поканени да се причислят към Алианса, външните министри потвърдиха поддръжката си за политиката на отворени порти на НАТО и за решенията от срещата на върха в Букурещ през 2008 година, отбелязва „ Адевърул “.

Румънските медии извеждат като акценти и някои от изявленията на участниците в срещата.

„ НАТО може да изпрати спомагателни сили в региона на Черно море по суша и въздух, в случай че е належащо “ – извежда в заглавие телевизия Диджи 24 част от изявлението на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Страните от НАТО се споразумяха и реализираха засилено съюзническо наличие в Черноморския район още през 2014 година след противозаконното анексиране на Крим от Русия, напомни Столтенберг и добави, че Алиансът е нараснал в допълнение наличието си преди и след началото на съветската инвазия в Украйна. Столтенберг напомни удвояването на бойните групи на НАТО. Те към този момент са осем и са ситуирани в Румъния, Полша, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и България.

Бойната група на НАТО в Румъния е на равнище батальон, само че при нужда може да бъде увеличена до равнище бригада, показва Диджи 24.

Друг акцент, който извежда новинарската телевизия, е изказването на американския държавен секретар Антъни Блинкън, че „ НАТО е непреклонен съюз “ и че в лицето на Румъния Съединени американски щати имат корав съдружник. „ Мисля, че малко народи схващат по-добре от Румъния какъв брой е значимо да се борим за суверенитет и териториална целокупност ", цитира Диджи 24 изказването на американския държавен секретар.

В. „ Гъндул “ се стопира на уверението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Алиансът разполага с съответни проекти за отбрана на всички съдружници. Генералният секретар на пакта отговори по този начин на журналистически въпрос във връзка апел на румънския президент Клаус Йоханис за съответни проекти, с цел да се " знае тъкмо кой, какви войски и къде да бъдат изпратени при положение на нахлуване ", написа вестникът.

„ Евениментул зилей “ извежда на напред във времето изявлението на Йенс Столтенберг, че НАТО не е част от войната, водена от Русия, само че Алиансът ще продължи да поддържа Украйна.

Румънските вестници поместват и предизвестията на някогашния съветски президент Дмитрий Медведев към НАТО да не доставя на Украйна системи за противоракетна защита " Пейтриът ".
„ Евениментул зилей “ цитира обява на Медведев в обществената мрежа „ Телеграм “: " Ако, както загатна Столтенберг, НАТО достави украинските фанатици със системи " Пейтриът ", дружно с персонален състав на НАТО, те незабавно ще станат законна цел на нашите въоръжени сили ", е предизвестил актуалният заместник-председател на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев. Агенция Ройтерс отбелязва, че от известието му не излиза наяве дали като цел той има поради системите „ Пейтриът “, украинските сили или личният състав на НАТО, написа „ Евениментул зилей “.

Румънските медии оповестяват, че през днешния ден, на втория ден от министерската среща на НАТО в Букурещ, ще се организира съвещание на Северноатлантическия съвет с Финландия и Швеция, които са поканени да се причислят към организацията. След това ще се организира и съвещание, в което ще се включат ръководителите на дипломацията на страните сътрудници от Северноатлантическия алианс – Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР