Министрите на външните работи на Групата Лима, обединяваща 14 предимно

...
Министрите на външните работи на Групата Лима, обединяваща 14 предимно
Коментари Харесай

Венецуела остана без покана за срещата на върха на американските държави

Министрите на външните работи на Групата Лима, сплотяваща 14 най-вече латиноамерикански страни, приканиха държавното управление на Венецуела да фиксира нов изборен график. Призивът бе насочен след изключително съвещание на дипломатите, отдадено на предварителните президентски избори във Венецуела, планувани за 22 април, предадоха международните организации.

Четиринадесетте страни от Групата Лима приканват държавното управление на Венецуела да премисли свикването на изключителни президентски избори. Не може да има почтени и обективни избори без цялостното присъединяване в тях на всички политически партии, се споделя в взаимна декларация на министрите, прочетена от перуанската външна министърка Кайетана Алховин. В документа дипломатите упорстват за демократични, транспарантни и надеждни избори с присъединяване на всички политически сили в страната.

Президентът Николас Мадуро ще се бори за нов президентски мандат. Притеснени от възможни измами на изборите трите съществени опозиционни политически партии, обединени в Коалицията на демократичното единение, се двоумят дали да вземат участие във вота. Част от интернационалната общественост, по-специално Европейски Съюз и Колумбия, споделиха към този момент, че няма да признаят резултатите от тези избори, наречени от Вашингтон " нито свободни, нито обективни ".

Групата Лима сплотява Чили, Аржентина, Бразилия, Канада, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Боливия, Гвияна и Перу.

Фотогалерия: По рисковите пътища на Венецуела >

Тя бе основана през август предходната година, с цел да призове държавното управление на Венецуела да извърши демократични промени, да освободи политическите пандизчии и да позволи на непознати организации да дават помощ на венецуелците, живеещи в тежка икономическа и продоволствена рецесия. Заради рецесията хиляди венецуелци напущат страната. Министрите на външните работи на страните от Групата Лима разискаха и съгласуване на напъните, с цел да се оправят с този поток от бежанци.

Същевременно управляващите на Перу отдръпнаха поканата към президента на Венецуела за присъединяване в срещата на върха на американските страни, която ще се състои в Лима на 13 и 14 април, предадоха международните организации. Като претекстове за това решение се показват нарушаването на конституционния и демократичния ред във Венецуела, които са непреодолимо затруднение към присъединяване на страната в срещата на върха. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР