Министрите на външните работи на ЕС ще обсъдят днес в

...
Министрите на външните работи на ЕС ще обсъдят днес в
Коментари Харесай

Генчовска и Османи се срещат в Брюксел, коментират войната

Министрите на външните работи на Европейски Съюз ще обсъдят през днешния ден в Брюксел развоя на съветската инвазия в Украйна. В рамките на съвещанието е планувана и двустранна среща сред министър Теодора Генчовска и сътрудника ѝ от Северна Македония Буяр Османи.

Според дипломатически източник евентуално министрите още веднъж ще се опитат да излязат от задънената улица за 6-ия санкционен пакет против Русия, в който се предлага цялостно прекъсване на вноса на нефт от нея до края на годината. Не е ясно обаче какво може да се чака като резултат, а изгледите за реализиране на съглашение са по-скоро песимистични.  В срещата ще взе участие и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Междувременно се разбра, че висшият представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел е декларирал изрично предпочитание България и Северна Македония да разрешат двустранния си спор до края на юни, с цел да може договарянията за присъединение със западната ни съседка и с Албания да стартират преди Европейския съвет на 23 и 24-ти същия месец.

Еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи ще бъде на аудиенция в София в четвъртък. Предполага се, че причина за визитата му е точно превъзмогването на българското несъгласие.

Последните месеци са напрегнати за връзките по оста РСМ – България. На този декор упоритостта на Европейския съюз за бързо решение на двустранните несъгласия се ускорява, а при последното си посещаване в София Вархеи остана неудовлетворен от твърдата позиция на страната да не допусне Северна Македония до преговорния развой, преди решаването на проблемите сред двете страни.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР