Министрите на външните работи на ЕС обсъждат санкции срещу Иран

...
Министрите на външните работи на ЕС обсъждат санкции срещу Иран
Коментари Харесай

Външните министри на ЕС обсъждат още мерки срещу Иран

Министрите на външните работи на Европейски Съюз разискват наказания против Иран поради потушаването на протестите на днешното си съвещание в Брюксел.

Това заяви висшият представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Друга тематика на тяхното внимание ще бъде възобновяването на подготвителната задача на Европейски Съюз за украинската войска. Група от 15 000 украински бойци ще бъдат подготвени в Полша, сподели Борел. Той добави, че доста страни са изразили предпочитание да вземат участие.  

Освен стартирането на задачата за военно образование, външните министри на Европейски Съюз разискват поддръжката на Беларус и Иран за Русия във войната ѝ против Украйна. Въпреки че няма доказателства за директна интервенция на беларуската войска в съветската инвазия в Украйна, " равнището на ангажираност “ на Беларус в спора тревожи Европейски Съюз, сподели Борел. Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска, която напусна страната си наложително, ще осведоми външните министри на Европейския съюз за политическата обстановка в нейната страна.   

Европейският съюз глоби наскоро Техеран поради създадени в Иран дронове, които са доставени на Русия и са употребявани при удари в Украйна. Министрите се споразумяха да наложат спомагателни наказания против Техеран в отговор на това, което блокът осъди като необятно потребление на мощ от Техеран против мирни протестиращи.

 
Днес ще одобрим още един пакет от наказания против хората, виновни за репресиите против протестиращите. Иран също ще бъде включен в дневния ред. Вчера разговарях с иранския министър. Обсъдихме този въпрос. Обсъдихме и Съвместния изчерпателен проект за деяние, както и военната поддръжка на Иран за Русия, която би трябвало да бъде прекъсната.
Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз

В първия пакет от наказания предишния месец Европейски Съюз наложи забрани за пътешестване и заледяване на активи на 15 ирански лица и институции, свързани със гибелта на Махса Амини и с репресиите на митингите в отговор на нещастието.

Друга тематика, която министрите ще разискват, е възобновеното напрежение сред Сърбия и Косово.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР