Министрите на външните работи на ЕС обсъждат как да отговорят

...
Министрите на външните работи на ЕС обсъждат как да отговорят
Коментари Харесай

ЕС обсъжда споразумението между Турция и Либия за морската граница

Министрите на външните работи на Европейски Съюз разискват по какъв начин да отговорят на съглашение сред Турция и Либия, което би могло да даде на Турция достъп до оспорвана икономическа зона в Средиземно море, съобщи Асошиейтед прес.

Споразумението за морската граница, утвърдено от турския парламент предходната седмица, разпали напрежение в датиращия отдавна спор на Турция с Гърция, Кипър и Египет за правата за сондажи за газ и нефт в Източното Средиземноморие. Гърция към този момент изгони либийския дипломат по отношение на това, предава Българска телеграфна агенция.

Преди да оглави съвещанието новият началник на европейската външна политика Жозеп Борел съобщи, че през днешния ден няма да се приказва за наказания. Той сподели, че министрите ще проучат меморандума за съгласие, контрактуван сред Турция и Либия, който стана обществено притежание наскоро.

Австрийският външен министър Александер Шаленберг сподели, че е поразително по какъв начин Анкара и Триполи разделят Средиземно море между тях. Ние ще би трябвало да забележим по какъв начин ще реагираме на това, сподели той.

Гърция, Кипър и Египет, които се намират сред Турция и Либия географски, осъдиха съглашението като противоречащо на интернационалното право.

Някои сътрудници в Европейски Съюз на Гърция и Кипър наподобява са съгласни с това.

Холандия постоянно е била корав покровител на интернационалното право и ние сме на страната на Гърция, съобщи холандският външен министър Стеф Блок. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР