Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС постигнаха

...
Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС постигнаха
Коментари Харесай

Жозеп Борел: ЕС одобри още 500 млн. евро за отбраната на Украйна

Министрите на външните работи и на защитата на Европейски Съюз реализираха политическо единодушие да бъдат отпуснати още 500 млн. евро за защитата на Украйна по европейския механизъм за поддръжка на мира, заяви висшият представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.

Така общата сума по механизма за Украйна доближава 1 милиарда евро.

Борел добави, че с одобряването на така наречен Стратегически компас на Европейски Съюз за общ метод в защитата се основава за първи път ресурс от 5000 чиновници с общо командване, които да бъдат в положение за бързо разрастване.

По неговите думи Европейски Съюз харчи за защита колкото Китай и четири пъти повече от Русия, само че не със същата успеваемост. Борел уточни, че се чака Европейски Съюз да откри и запълни пропуските в отбранителната си политика. Европа е под опасност поради нахлуването в Украйна, това не са единствено думи, предизвести Борел.

Енергийната взаимозависимост е оръжие и би трябвало да реагираме, когато се употребява против нас, съобщи през днешния ден Борел на конференция след взаимно съвещание на европейските министри на външните работи и на защитата, отдадено на Украйна.

Той посочи, че министрите не са дали своят вот през днешния ден за въвеждане на нови наказания против Русия. В отговор на въпрос Борел означи, че анулацията на глобите не е на дневен ред, тъй като те са средство за напън. Първо би трябвало да се реализира помирение, а по-късно да се контракти и дълготраен мир, разясни висшият представител.

По неговите думи съветският президент Владимир Путин употребява украинските бежанци против Европейски Съюз и означи, че съветските сили не унищожават украинската транспортна инфраструктура, а единствено градовете, с цел да ги обезлюдят. По неговите думи всички украински бежанци, които към този момент доближават 3,3 милиона души, са добре пристигнали в Европейски Съюз и всички европейски страни им оказват помощ.

Европейски Съюз е извънредно обединен в поддръжката за Украйна, ще продължим да изолираме Русия, ще назоваваме военните закононарушения, нарушаванията на интернационалното и филантропичното право. Ще продължим да оказваме икономическа и финансова поддръжка за Киев, както и за украинските въоръжени сили, добави той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР