Министрите на транспорта на страните от ЕС гласуваха днес целият

...
Министрите на транспорта на страните от ЕС гласуваха днес целият
Коментари Харесай

Коридор 8 става част от приоритетната европейска транспортна мрежа

Министрите на превоза на страните от Европейски Съюз гласоподаваха през днешния ден целият кулоар номер 8 да стане част от главната, предпочитана европейска транспортна инфраструктура. Това значи, че плановете по коридора в България, Северна Македония и Албания ще имат по-лесен достъп до европейско финансиране. В срещата взе участие и служебният вицепремиер и министър на превоза Христо Алексиев.

“Със удовлетворение желая да отбележа, че предлагането на България за включване на кулоар номер 8 в главната транспортна европейска мрежа към кулоар Западни Балкани беше утвърдено, включено и гласувано доскоро. Това е един сериозен триумф за България, която интензивно лобираше за включването на този кулоар и аз и екипът ми положихме неимоверни старания това да стане факт. Заедно с чешкото председателство, с Италия дружно с Албания, Северна Македония успяхме да се преборим този кулоар да стане част от основата европейска мрежа. Разбира се, това е доста положително развиване и за този предпочитан и за България кулоар, тъй като ще имаме по-лесен достъп до финансиране, както за Албания, по този начин и за Северна Македония. България работи и поставя всички старания за консолидираното на Западните Балкани и Северна Македония към Европейски Съюз и мисля, че транспортната съгласуваност е преди всичко в тази посока. Днес е един ден на сериозен триумф за България. Макар и дребна, въпреки и най-бедната страна в Европейски Съюз България съумя да се пребори за тази идея. Първоначално Европейска комисия не приемаше задушевно тази концепция, само че след интензивно лобиране от всички страни, основно и от България, успяхме и коридорът е включен в новия правилник ”, сподели Христо Алексиев - длъжностен министър на превоза.

Във връзка с влязлото през днешния ден в действие ембарго върху вноса на съветски нефт и дерогацията на България, министър Алексиев удостовери, че страната ни не разрешава износа на нефтопродукти с генезис съветски недопечен нефт, като се изключи някои деривати и съпътстващи артикули, които се получават по време на индустриалния цикъл на рафинерията в Бургас. Според министъра те няма по какъв начин да бъдат пласирани на вътрешния пазар.

" И тъкмо подари това, с цел да не даваме мотиви на " Лукойл " да затворят рафинерията, решихте единствено тези артикули да се изнасят. Мисля, че това е едно рационално решение. То е известно на Европейска комисия, пратено им е. Всичко това е направено в близка връзка с Европейска комисия ", сподели Алексиев.

Служебният вицепремиер и министър на превоза сподели още, че България е предложила на Европейски Съюз планове за в допълнение развиване на пристанищата в Русе и Варна, с цел да може да се усилят опциите за оказване на логистична помощ за Украйна. Разработваме вид да употребяваме и фериботния комплекс във Варна, сподели Алексиев. Според него България интензивно оказва помощ на Украйна за износа на зърно. Параходство " Българско речно корабоплаване " от април до момента e помогнало с транспорта на към 200 хиляди тона зърно. Алексиев добави, че България обезпечава и дизел за потребностите на земеделците в Южна Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР