Министрите на правителството на тихоокеанската нация Вануату искат от президента

...
Министрите на правителството на тихоокеанската нация Вануату искат от президента
Коментари Харесай

Министрите от правителството на тихоокеанската нация Вануату призовават за разпускане на парламента, казват медиите

Министрите на държавното управление на тихоокеанската нация Вануату желаят от президента да разпусне Народното събрание, добавяйки към политически безпорядък откакто законодателите внесоха избор на съмнение против министър-председателя, съгласно локалните медии

От Асошиейтед прес, 10 ноември 2023 година, 22:07

ТОКИО -- Правителство министри в тихоокеанската страна Вануату желаят от президента да разпусне Народното събрание, добавяйки политически безпорядък, откакто законодателите внесоха избор на съмнение против премиера, оповестиха локални медии в събота.

Ще се проведат национални избори, в случай че президентът Никенике Вуробараву, значително церемониалният държавен глава, разпусне Народното събрание и държавното управление, ръководено от министър-председателя Шарлот Салвай.

Вануату, която получи самостоятелност през 1980 година, има трима министър-председатели от август насам и Салвай ще бъде отхвърлен, в случай че законодателите одобряват настояването за избор на съмнение, импортирано по-рано през седмицата. Стабилността на държавното управление е все по-важна, до момента в който Китай и Съединените щати се борят за въздействие в района.

Салвай се срещна с Вуробараву в петък, откакто Съветът на министрите, който се назначава от министър-председателя, предложи разпускането на Народното събрание, заяви Vanuatu Daily Post в събота. Длъжностни лица споделиха, че президентът обмисля настояването и ще вземе решение идната седмица, написа вестникът

Министрите споделиха, че едно ново държавно управление ще даде на страната по-добър късмет да да се възстановят от скорошни циклони и стопански битки, написа вестникът.

На искане за коментар от офиса на Народното събрание на Вануату не беше отговорено незабавно.

Съединени американски щати споделиха по-рано тази година, че ще отворят посолство в столицата на Вануату, Порт Вила. Това ще бъде петата дипломатическа задача, която Съединени американски щати са отворили или оповестили в района през последните три години, защото се пробват да се изправят против това, което виждат като предизвикателство от Китай.

Ниско ситуирана островна нация с към 300 000 души, Вануату предходната година разгласи изключителна обстановка, обвързвана с климата, защото реалокира десетки села на по-високи места.

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР