Министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят тази седмица план

...
Министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят тази седмица план
Коментари Харесай

НАТО готви план за действие при втора пандемична вълна

Министрите на защитата от НАТО ще обсъдят тази седмица проект за деяние при допустима втора вълна на пандемията от Ковид-19. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, представен от Българска телеграфна агенция. Досега силите на Алианса са изпълнили близо 350 полета за доставка на стотици тонове помощни средства за битка с новото заболяване по света, разгърнали са стотина полеви лечебни заведения, обезпечили са транспорт на заболели хора, посочи той. По неговите думи в тези действия са взели участие към половин милион военни.

На идното виртуално двудневно съвещание министрите ще обсъдят потребностите за обезпечаване на по-добра резистентност на транспортните, далекосъобщителните и енергийните системи в страните от пакта. Те ще разискват също опциите за спомагателна отбрана на интернет и снабдителните вериги против външни похищения, както и придобиването от непознати страни на благосъстоятелност в страните от НАТО.

Столтенберг изрази очакване съдружниците да обсъдят оповестеното желание на Съединени американски щати да съкратят военното си наличие в Германия. По неговите думи това наличие е значимо и за Европа, и за Северна Америка. Той разясни, че към този момент няма изясненост по кое време и по какъв начин би се минало към редуциране на числеността на военните от Съединени американски щати в Германия. Генералният секретар означи, че европейските бази на НАТО служат за дейностите на алианса в Африка и Азия.

Военните министри ще беседват и за ситуацията в Афганистан и Ирак. По неговите думи е належащо талибаните да вземат участие добросъвестно в мирните договаряния, да скъсат връзките с Ал Каида и да прекратят насилието, както са дали обещание. Генералният секретар означи, че наличието на алианса в Ирак е напълно в съгласие с държавното управление в Багдад.

Столтенберг изрази паника от ситуацията в Либия, която дефинира като комплицирана и рискова, и прикани за без значение интернационално следствие на откритите там всеобщи гробове. Той изрази угриженост от нарасналото съветско наличие в Либия и Сирия.

Генералният секретар прикани Москва и Пекин да дават своя принос за сигурността по света и означи, че Китай към този момент не взе участие в напъните за бистрота във въоръжаването, въпреки да е международна мощ. Столтенберг изрази угриженост от новите съветски оръжия, способни да придвижват нуклеарен заряд. Той посочи, че НАТО няма желание да подхваща ответни дейности с разполагането на нови ракети в Европа.

По неговите думи отговорът на пакта ще бъде боен и политически, с подсилване на качествата за противовъздушна защита и с потребление на повече изтребители от пето потомство.

" Не желаем нова конкуренция във въоръжаването, каквато наблюдавахме през Студената война, по тази причина ще продължим напъните за разговор с Москва ", съобщи Столтенберг. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР