Министрите на отбраната на страните от НАТО се очаква тази

...
Министрите на отбраната на страните от НАТО се очаква тази
Коментари Харесай

НАТО обявява планове за 4 нови бойни групи, България също е в кюпа

Министрите на защитата на страните от НАТО се чака тази седмица да задействат проект, който може да сътвори четири многонационални бойни групи в Югоизточна Европа в отговор на скупчването на съветски сили по границите на Украйна, съобщи Ройтерс. Агенцията се базира на трима дипломати. Окончателно решение обаче няма да бъде взето тази седмица.

На срещата си в сряда и четвъртък министрите на защитата ще вземат решение дали да се подреди на командващите да сформират проекти за разполагане на бойни групи, всяка с бройка от към 1000 бойци, в България и Румъния, а може би и в Словакия и Унгария. Имайки поради идните срещи и предизвестията на Съединени американски щати за опция от директно съветско навлизане в Украйна, дипломати обявиха пред Ройтерс, че министрите евентуално ще се съгласят като първа стъпка да възложат на военните да предложат обстоен проект за четирите бойни групи.

" Ще има възлагане на задания, които ни разрешават да ескалираме, само че и да деескалираме, в случай че Русия отдръпна войските си ", споделя представен от Ройтерс върховен натовски посланик, наблягайки, че всяка нова бойна група ще е в допълнение към препоръчаните наскоро от Англия, Съединени американски щати и други страни кораби и самолети за подсилване на източния фланг на алианса.

Украйна не е членка на НАТО и алиансът няма по контракт обвързване да я пази, отбелязва Ройтерс. Подкрепленията в региона на Черно море ще покажат решимостта на алианса в този значим стратегически регион и в страни като Унгария и Словакия, които граничат с Украйна.

Тази седмица обаче няма да се взимат дефинитивни решения. Това ще стане по-късно, въпреки че и Франция, и България предложиха да управляват батальонни бойни групи, надлежно в Румъния и България, отбелязва Ройтерс.

Според дипломатическите източници, на които се базира Ройтерс, Унгария и Словакия имат запаси към сходни дейности, не желаят да предизвикат Русия, по тази причина може би при образуването на такива групи в Югоизточна Европа няма да бъде непосредствено заимствуван моделът на силите на НАТО в балтийските страни и Полша, ситуирани там след анексирането на Крим през 2014 година

Вместо това НАТО може да обмисли основаването на многонационална мощ, ръководена от Франция в Румъния, която да координира учения на съдружниците в Източна Европа и да разреши войски да влизат и излизат от региона, без да са ситуирани там непрекъснато.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР