Министрите на отбраната на страните членки на НАТО се събраха

...
Министрите на отбраната на страните членки на НАТО се събраха
Коментари Харесай

Ген. Събев: Очаквам ескалация на войната в Украйна, трябва да пратим солиден пакет боеприпаси

Министрите на защитата на страните членки на НАТО се събраха в четвъртък и петък на двудневна среща в Брюксел, в централата на НАТО, с цел да приказват за Украйна и за това по какъв начин да усилят индустриалния потенциал на Алианса в поддръжка на страната.


" Имаше апел на министъра на защитата на Съединени американски щати всички сътрудници и съдружници да усилят помощта с въоръжения и муниции към Украйна и доста ясно новият министър на защитата съобщи, че България се причислява към тези старания и чакаме към този момент политически решения, с които на Украйна да бъдат предоставени муниции за по този начин руските типови оръжия, които още експлоатират те. Освен това, беше изразена българската поддръжка за участието на Украйна в НАТО, което до момента не се беше случвало, както знаете ", сподели генерал-майор от запаса Съби Събев в студиото на " Брюксел 1 ".

Според него доста значимо решение е и присъединението на България към съюзната самодейност за депозиране на муниции, поради въвеждането на новите отбранителни проекти на НАТО.

" България също по този начин ще се причисли и към една самодейност на Европейски Съюз, на Европейската организация по защита, за взаимно закупуване на муниции, както за попълване на националните ресурси, по този начин и за даване на Украйна. В това отношение България поради на това, че ще минава към този артилерийски диаметър на НАТО 155-мм, това е значимо решение, което има отношение и към нашата защита ", разясни Събев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му Алиансът взаимно закупува муниции от диаметър, който се употребява от съвсем всички страни членки.

" Очаквам, че политическото решение, което престои да бъде взето от нас, след завръщането на министъра на защитата, България фактически да приготви един по-солиден пакет с муниции, стрелкови, артилерийски, а може би и някои въоръжения, от които има потребност Украйна и за които до момента България по този начин се колебаеше. Например артилерийски системи, също по този начин благоприятни условия за танкове. Предполагам, че имаме какво да предоставим. Може би някои средства за противовъздушна обрана, по-леки, портативни и по този начин нататък. Въобще да се употребяват всички благоприятни условия, които имаме ние, най-сетне да застанем в редицата на страните, които фактически дават безкористно военна помощ на една страна, която е жертва на експанзия ", акцентира генералът.

Самият той чака доста мощна ескалация на военните дейности в Украйна.

" Украинската контраатака е напълно първоначално си и може би в идващите две седмици до края на месец юни-началото на юли, може би ще забележим към този момент и посоката, в която ще бъде нанесен главният удар на тази контраатака, тъй като тя действително в същинската си част не е почнала. Прави се опит да се пробие първата отбранителна линия ", добави Събев.

И е безапелационен, че краят на войната не би трябвало да се чака в идващите 2-3 месеца.

" Очаквам, че до края на тази пролетно-лятна атака на Украйна ще се появи някакъв по-решителен резултат с спирането на този землен кулоар до Крим. Също по този начин спирането на Керченския мост с Крим, с цел да може да се изолира тази формация, която е в Крим и в източната част на Херсонска област. Така че при такива позитивни развития, в случай че те настъпят, най-вероятно може и да се получат много непредвидени развои на войната, т.е. стигане до масата на договарянията, в случай че Русия реши, че повече не е преференциално да търпи загуби и да продължава войната ", разяснява генералът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР