Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се събират днес

...
Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се събират днес
Коментари Харесай

Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се събират в Брюксел

Министрите на защитата на страните-членки на НАТО се събират през днешния ден в Брюксел, с цел да приготвят срещата на върха на Пакта през юли.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че съвещанието ще стартира със среща на групата за нуклеарно обмисляне. По-късно ще се разисква модернизацията на командната конструкция на Пакта. На срещата ще стане дума и за по-справедливото систематизиране на финансовата тежест. Генералният секретар на Алианса напомни, че страните-членки са се споразумели да се стремят към обособяване на 2 на 100 от брутния вътрешен артикул за защита през 2014-та година и още:

Националните проекти демонстрират, че можем да чакаме по-нататъшно повишаване. През 2014-та година единствено три членки на Пакта отделяха 2 на 100 или повече от брутния вътрешен артикул за защита. Тази година чакаме 8 съдружници в НАТО да реализират тази цел. А до 2024-та се надяваме най-малко 15 страни да харчат 2 % от своя вътрешен брутен артикул за защита.

По-късно през днешния ден е планувана среща с висшия представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и с военните министри на Финландия и Швеция. С тях ще се разискват проектите на Европейски Съюз за защита, както и съдействието сред Пакта и Общността, посочи Столтенберг:

Повече средства за европейска защита и благоприятни условия могат да укрепят НАТО и да допринесат за по-справедливото систематизиране на отговорностите. Само обаче в случай че напъните на Европейския съюз допълват Пакта, а не са негова опция. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР