Министрите на отбраната на Русия и САЩ са провели телефонен

...
Министрите на отбраната на Русия и САЩ са провели телефонен
Коментари Харесай

Министрите на отбраната на САЩ и Русия са провели телефонен разговор

Министрите на защитата на Русия и Съединени американски щати са провели телефонен диалог за първи път от повече от година, заяви Ройтерс. Агенцията отбелязва, че двете страни са показали надълбоко различаващи се версии на диалога. 

Пентагонът заяви, че министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин и неговият съветски сътрудник Андрей Белоусов са разискали смисъла на отворените линии за връзки. Разговорът е извършен по самодейност на Остин и е първият на сходно ниво от март предходната година, съобщи пред кореспонденти представителят на Пентагона ген.-майор от Военновъздушни сили Патрик Райдър.

Министерството на защитата на Русия съобщи, че Белоусов е предизвестил Остин за рисковите последствия от продължаващите американски оръжейни доставки за Украйна по време на продължаващия към този момент 28 месеца спор с Русия, съобщи ТАСС.

Белоусов уточни заплахата от по-нататъшното ескалиране на обстановката поради продължаващите доставки на американски оръжия на Въоръжените сили на Украйна, написа в изказване на министерството, оповестено в обществената мрежа Телеграм. Министерството заяви, че двамата министри са разискали и други тематики. 

Инвазията на Русия в Украйна, анексирането от нея на четири украински области и бавното ѝ придвижване в източната част на прилежащата страна доведоха връзките сред Вашингтон и Москва до най-ниското им ниво от Кубинската ракетна рецесия през 1962 година насам, отбелязва Българска телеграфна агенция. 

Миналия уикенд Москва съобщи, че Съединени американски щати са виновни за украинската офанзива над анексирания от Русия Кримски полуостров, нанесена с пет доставени от Съединените щати ракети, при която починаха четирима души. Оръжейните доставки от Съединени американски щати за Украйна бяха възобновени през април, когато Конгресът утвърди пакет помощ в размер на 61 милиарда $ за Киев. Съединени американски щати обявиха, че поддържат настояванията на Украйна съветските сили да се изтеглят от територията на страната и нейните граници от 1991 година да бъдат възобновени. 

По време на последния си сходен диалог с тогавашния съветски министър на защитата Сергей Шойгу Остин е показал рискованото държание на съветските водачи на бойни самолети, които предизвикаха разбиването на американски дрон в Черно море край крайбрежията на Украйна. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР