Министрите на отбраната на Европейския съюз провеждат днес за пръв

...
Министрите на отбраната на Европейския съюз провеждат днес за пръв
Коментари Харесай

За пръв път ЕС провежда днес военни кибер маневри

Министрите на защитата на Европейския съюз организират през днешния ден за пръв път учения за кибер война, с цел да тестват способността да се реагира на евентуална офанзива от хакери против една от военните задачи на съюза зад граница.

В измисления сюжет се планува военноморска задача на Европейски Съюз в Средиземно море да бъде подложена на бойкот от хакери, които нанасят провали на командването на сушата, а паралелно с това по обществените медии стартира акция за дискредитиране на дейностите на съюза и предизвикателство на митинги.

Всеки от министрите на защитата ще се опита да овладее рецесията в границите на 90 минути. Учението ще се организира при закрити порти в Талин. За оптималната достоверност уредниците са основали и " новинарски видео репортажи ", които оповестяват за нови и нови обстоятелства към ескалиращата обстановка.

Най-близко в действителността на това подхожда интервенция " София ", ориентирана против трафикантите на хора от Либия към Европа. Днешното обучение оставя министрите на защитата с по-малко запаси, в сравнение с би било в реалност при краткотрайна загуба на щаб. Сред решенията, които би трябвало да вземат, са дали да разгласят обществено за рецесията или да я запазят в загадка, както и дали да изискат помощ от парньорските държавни управления

" Искаме да демонстрираме на министрите последствията от кибер акции. Кибер пространството се трансформира в стандартен инструмент на модерната война ", разяснява Танел Кеп, зам.-министър по кибер отбраната в естонското министерството на защитата.

Той измежду участниците в подготовката на EU CYBRID 2017. Името съставлява примес от кибер война и техники от хибридната война като дезинформационни акции.

Естония сложи въпроса за кибер сигурността измежду целите си като ръководител на Европейски Съюз във втората половина на 2017г. и предложи днешното обучение. Страната е първата, подложена през 2007г. на солидна кибер офанзива против държавни и частни уеб сайтове, проведена към решение за пренасяне на скулптура от руско време от столичен площад, последвана от улини митинги на руснаци и дипломатически спор с Москва.

Естония е измежду най-напредналите в цифровата ера и е измежду малцината с командване за кибер отбрана в министерството на защитата. Но предходната седмиза изследоветиле откриха, че в чипа в персоналните карти на естонците има недостатък, допускащ хакери да откраднат персоналните данни на притежателите им и да работят от тяхно име.

" Ройтерс " цитира експерти по кибер сигурност, съгласно които европейските държавни управления не осъзнават изцяло заплахите от една цифрова офанзива. По този метод е допустимо освен да изгубят значима информация и да се блокират услуги, само че и да се манипулират данни и да се саботира военно командване.

" Какво би станало, в случай че са хакнати бойните проекти от боен пълководец без никой да разбере и са модифицирани по този начин, че личните ни войски стартират да стрелят по съюзнически елементи ", пита Свен Сакков, началник на талинския Център за защита и сугирност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР