Министрите на околната среда и енергетиката в Европейския съюз се

...
Министрите на околната среда и енергетиката в Европейския съюз се
Коментари Харесай

Страните от ЕС се договориха да увеличат зелената енергия с една трета до 2030г.

Министрите на околната среда и енергетиката в Европейския съюз се договориха в понеделник страните им да реализират най-малко 27% дял на възобновимите енергоизточници до 2030г. Това е позицията, от която Съветът на Европейски Съюз ще договаря идната седмица с Европейския парламент, който сложи много по-амбициозната цел от 35%. В момента Европейски Съюз се е заел към 2020г. " зелената " сила да е най-малко 20%.

Инициативата за 35% е от октомври и при започване на декември бе подкрепена от група огромни технологимтни, промишлени и енергийни компании.

Други от контрактуваните на ограничения на Съвета на Европейски Съюз са набор от правила за вътрешните енергийни пазари, в това число монтиране на така наречен интелигентни електромери или създаване на съоръжения за запазване на сила.

Министрите се договориха и за размера на възобновими горива в превоза и за ограничение до 7% на каузи на биогировата, поради които фермери завземат аграрни земи, които иначи биха отишли за производсдтво на храни. До 2030г. горивата от възобновими източници би трябвало да доближат дял от 14% в превоза във всяка от страните. За употребяващите електрически автомобили и жп транспорт с локомотиви на електричество ще има бонуси.

Но Европейската комисия подлага на критика решението на министрите да подтикват финансово електропревоза по железниците, защото забележителна част от европейската жп мрежа към този момент е електрифицирана. Еврокомисарят по въпросите за измененията в климата съобщи на срещата в понеделник, че " равнището на упоритостта явно не е задоволително ". Според него при намаляващи цени на възобновимите източници Европейски Съюз може да реализира квота от 30% при същите разноски, изчислени за контрактуваните 27%.

" Поевтиняването на възобновимите източници е впечатляващо - било то при слънчевата сила или ветропарковете ", съобщи той на конференция след срещата.

В решението от срещата се споделя още, че 28-те страни членки дефинират опростени процедури за основаване на дребни съоръжения, както и за правата и отговорностите на семействата и фирмите, които задоволяват енергийните си потребност от възобновими източници. " Подготвяната инструкция ще направи по-лесно потребителите да поемат самодейността и да станат производители ", съобщи естанският министър на стопанската система Кадри Симсън.
По отношение на отоплението/охлаждането на постройките всяка страна ще би трябвало да одобри ограничения за реализиране на 1% годишно нарастване на каузи на възобновимата сила в този бранш. Причината този въпрос да бъде оставен в ръцете на националните държавни управления е, че в обособените страни исторически са построени разнообразни системи, както и че в Северна Европа става дума най-вече за отоплителни, а в Южна Европа - за охлаждащи съоръжения.

Догодина Европарламентът и Съветът на Европейски Съюз ще би трябвало да договорят компромис, който да бъде завършен като законодателно решение.

Парижкото съглашение за климата остави обособените страни по света сами да дефинират реалистични цели в опита да се понижи световното стопляне до не повече от 2 градуса в края на века. Европейски Съюз си сложи амбициозната цел до 2030 година да редуцира парниковите газове с най-малко 40% по отношение на равнището от 1990 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР