Министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на

...
Министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на
Коментари Харесай

Министрите Денков и Кацаров издадоха заповед за тестването на учениците

Министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров издадоха заповед, която регламентира в детайли процеса на тестване в учебните заведения. С нея те вършат наложителни за осъществяване Насоките за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения, които са обновени съгласно новата конюнктура.

Според новите насоки присъственият образователен развой ще изисква проучване на учениците с щадящи бързи антигенни проби за COVID-19, до момента в който 14-дневната обща заболяемост падне под 250 на 100 000 души. Изключение ще се прави за децата с годен документ за преболедуване или с негативен резултат от лабораторно проучване, а за учениците над 12 години - и в случай че имат документ за имунизация.

Изследването се прави в учебното заведение, като се изключи учениците със специфични просветителни потребности, които се тестват у дома. В случаите когато присъственото образование се възобновява в дни, разнообразни от понеделник и четвъртък, тестване се прави в първия присъствен ден от седмицата. Ако първият присъствен ден е вторник, идващото проучване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, последващо тестване през седмицата не се прави.

Изследването на учениците се прави в класната стая на паралелката от най-малко две лица, избрани от шефа (педагогически, непедагогически личен състав, здравно лице и/или доброволци). Доброволци могат да бъдат родители, посредници, представители на БЧК и други, които разполагат с годни документи за имунизация, преболедуване или негативен резултат от лабораторно проучване.

В документа са в детайли написани четири наложителни протокола за държание при подозрение или случай на COVID-19 в учебното заведение.

Заповедта, която регламентира процеса на тестване в учебните заведения, можете да видите тук:.

Актуализираните Насоки за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения можете да видите тук:.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР