Министрите на икономиката и регионалното развитие Кирил Петков и Виолета

...
Министрите на икономиката и регионалното развитие Кирил Петков и Виолета
Коментари Харесай

Цената на държавни поръчки за пътища и язовири се определяла на око от частни фирми

Министрите на стопанската система и районното развиване Кирил Петков и Виолета Комитова изнесоха в четвъртък нови разкрития по схемите " Автомагистрали " и " ДКК (Държавна консолидационна компания, б. р.) ", през които са отклонявани средства от държавния бюджет. Това е ставало посредством така наречен " in-house " поръчки, възлагани в нарушаване на закона на фирми-шапки, които след това са ги превъзлагали на компании по собствен избор. Сега се оказва, че цените на превъзлагането на процедура са диктувани от частниците, освен това са определяни " на око ".

От изнесените от министрите данни стана ясно, че към 500 млн. лева са били раздадени предплатено за подсилване на общо 84 свлачища през последните 2 години. От тях е приключено укрепването на единствено едно свлачище – това на пътя за Рилския манастир. Останалите са на планова подготвеност, а някои към момента нямат и позволения за градеж. Проектите обаче са за две години, възможностите да се завършат до дъно са минимални, счита министър Комитова.

" При пътищата и автомагистралите обстановката е същата ", сподели тя. По думите ѝ там са раздадени към 1.5 милиарда лева посредством прескачане на публични поръчки поради " in-house " възлагане, а пари са получавали компании, които са нямали планова подготвеност. Според арх. Комитова даже огромна част от цените на плановете са определяни " на око " от фирмата-подизпълнител.

" Трябва да върнем публичните поръчки, тук става въпрос за пари от бюджета. Това са парите на целия български народ ", сподели министър Комитова, и даде образец с компания, която е получила 100 млн. лева предплатено единствено за един ден, без да я назове поименно. " Къде е тук пазарната стопанска система ", попита тя.

По тематиката с освободения от нея началник на страната компания " Автомагистрали ", който към момента не е напуснал поста си, тя разяснява: " С господин Беличев си пишем писма и желаеме да се разделим цивилизовано ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР