Министрите на финансите от еврозоната се събират днес в Брюксел,

...
Министрите на финансите от еврозоната се събират днес в Брюксел,
Коментари Харесай

Еврогрупата обсъжда бъдещето на Еврозоната и следващия си ръководител

Министрите на финансите от еврозоната се събират през днешния ден в Брюксел, с цел да обсъдят бъдещето на икономическия и валутен съюз, само че се чака в кулисите на срещата да има диспути за идното избиране на нов ръководител на Еврогрупата на мястото на холандеца Йерун Дейселблум, съобщи Франс прес.

Председателството на Еврогрупата е основен пост и затова към него има доста апетити. Месец преди избора обаче към момента не се е появил нито един формален претендент.

Днешната среща има за цел на първо място да приготви среща на върха на държавните и държавни ръководители от Европейски Съюз, отдадена особено на бъдещето на Еврозоната. Тя е планувана за 15 декември в Брюксел и се вписва в календарния проект на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск за предоставяне на нов подтик на Европа.

Високопоставен представител на Европейски Съюз уточни, че министрите единствено " ще бъдат изслушани ", без да се взимат решения, просто да се направи равносметка по трите тематики в дневния ред: опростяването на бюджетните правила на страните членки, бюджетът на еврозоната и задълбочаването на Банковия съюз.

В тази връзка плануваната в началото като среща на министрите на финансите от 19-те членки, въвели еврото, се трансформира в " разширена " Еврогрупа.

Ще бъдат показани 25-те страни, ангажирани от 2012 година с пакта на Европейски Съюз за бюджетната дисциплинираност, както и Чехия, която не е подписала документа, а също и Хърватия (тя още не беше член на Европейски Съюз при подписването) - двете са

Ще отсъства само Англия, която не е подписала пакта и се допуска, че ще е напуснала Европейски Съюз много преди влизането в действие на препоръчаните за разискване през днешния ден промени.

По въпроса за опростяването на европейските правила за бюджетите на страните членки има единогласие, че е нужна промяна, само че мненията се разграничават що се отнася до методиката.

Старата концепция за бюджет на Еврозоната, повдигната още веднъж от френския президент Еманюел Макрон, също наподобява много проблематична, защото и към нея мненията мощно се разминават.

Макрон приканва за забележителен бюджет и европейска " взаимност ", с цел да се събират парите дружно, да се влага и да се поемат икономическите удари, които могат да се стоварят върху Европа.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче избира бюджетът да се ограничи до " забележителна бюджетна линия " в бюджета на Европейски Съюз, до момента в който Германия наподобява още по-умерена.

Министрите ще обсъдят през днешния ден и довършването на Банковия съюз и деликатното използване на европейска система за гарантиране на депозитите, предопределена да се предотвратява възникването на суматоха в банковия бранш.

Берлин от много време е срещу шерването на банковия риск със страните от Южна Европа, чийто банков бранш е уязвим, в случай че преди този момент рискът не бъде стеснен, а това сковава договарянията.

Що се отнася до бъдещия ръководител на Еврогрупата, който ще смени Йерун Дейселблум, към момента няма публична кандидатура, само че се загатват имената на португалеца министър на финансите Мариу Сентену, словашкия му сътрудник Петер Кажимир, люксембургския Пиер Граменя, финансовата министърка на Латвия Дана Рейзниеце-Озола, както и на французина Брюно Льо Мер. Възможно е интерес да прояви и европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси, само че министрите са склонни по-скоро да изберат някой сред тях.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР