Министрите на финансите на страните от еврозоната се събират днес

...
Министрите на финансите на страните от еврозоната се събират днес
Коментари Харесай

Финансовите министри от еврозоната обсъждат влошаващата се икономика

Министрите на финансите на страните от еврозоната се събират през днешния ден в Брюксел, с цел да обсъдят влошаващите се стопански вероятности на валутния съюз, в това число рекордната инфлация, тласкана нагоре от поскъпващата сила, осведоми ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

През октомври инфлацията в еврозоната доближи 10,7 %, което е нов рекорден най-много от въвеждането на единната валута. Спрямо същия месец на предходната година цените на силата са скочили с 41,9 %, сочат данните на Евростат.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард наскоро предизвести, че е повишена вероятността в 19-членната еврозона през идните месеци да настъпи криза.

Финансовите министри, обединени в Еврогрупата, се чака да обсъдят ограниченията на обособените страни за битка с високите цени и по какъв начин вероятно в бъдеще ограниченията могат да бъдат координирани, без да се рискува по-нататъшно поддържане на инфлацията.

Министрите ще изслушат и първата оценка на Европейската комисия на националните им бюджетни проекти за 2023 година, както и за предстоящото въздействие на другите помощни ограничения.

Срещата ще бъде и опция за новия финансов министър на Италия Джанкарло Джорджети да се срещне с сътрудниците си.

Утре министрите от всички 27 членки на Европейски Съюз се възнамерява да обсъдят финансовата поддръжка на Брюксел за Украйна и промяната на бюджетните правила в блока, както и други тематики.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР