Министрите на енергетиката на страните членки от Европейския съюз не

...
Министрите на енергетиката на страните членки от Европейския съюз не
Коментари Харесай

Без съгласие за ценови таван на природния газ в ЕС

Министрите на енергетиката на страните членки от Европейския съюз не реализираха единодушие за таван на цените на природния газ от януари - концепция, която имаше за цел да облекчи енергийната рецесия, заяви БНР.

Твърдо срещу предлагането са Германия, Нидерландия, Швеция, Австрия и Финландия, съгласно които въвеждането на таван на цените би лимитирало доставките.

Принципно са били признати други значими ограничения, измежду които взаимни поръчки на газ, с цел да се избегне наддаването сред обособените страни членки, което би повишило цените, взаимност при доставките при положение на потребност и ускорение на издаването на разрешителни за възобновими енергийни източници, само че окончателното им утвърждение е отсрочено, защото са част от взаимен документ.

Някои министри се оплакаха, че предлагането за таван на цените на природния газ от 275 евро за мегаватчас, показано от Европейската комисия преди два дни, е било завършено по подобен метод и с толкоз условия, че в никакъв случай да не бъде употребявано.

Министърът за климата и енергетиката на Полша Ана Москва уточни след срещата:

" Таванът на цената на газа, която сега е в документа, не удовлетворява нито една страна. Приемаме това като насмешка след толкоз доста разисквания и писмени оферти. "

Министърът на енергетиката на Белгия Тине ван дер Щратен посочи:

" Представеният текст е неудовлетворителен. В него не се споделя ясно, че ще има резултат върху цените. "

Министрите на енергетиката ще се срещнат още веднъж на 13 декември в опит за изглаждане на разликите.

Междувременно, външният министър на Унгария Петер Сиярто се похвали, че страната му е получила дерогация от предлагането за таван на цените на съветския нефт, което също към момента не е признато. В сегашния му тип то планува от него да бъдат изключени петролните доставки през тръбопроводи.

Срещу предлагането за таван на цената на съветския нефт до 70 $ за барел се разгласи Полша.

През септември Г-7 утвърди проект за въвеждане на таван на разноските за съветски нефт от 5 декември, който ще важи за фирмите от Европейския съюз и Обединеното кралство, работещи в сферите морски превоз, обезпечаване, финансови и брокерски услуги.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР