Министрите на енергетиката на Европейския съюз ще обсъдят днес в

...
Министрите на енергетиката на Европейския съюз ще обсъдят днес в
Коментари Харесай

Министрите на енергетиката от ЕС гледат ценови таван за газа

Министрите на енергетиката на Европейския съюз ще обсъдят през днешния ден в Брюксел ново предложение за ограничение на цената на природния газ, до момента в който тематиката продължава да провокира различия в Общността, съобщи ДПА.

Европейската комисия показа по-рано тази седмица предложение за ограничение на цената на газа, търгуван в Механизъма за прекачване на благосъстоятелност в Нидерландия (TTF), който служи като насочна точка за доста транзакции с природен газ в Европейския съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Таванът би трябвало да влезе в действие автоматизирано върху фючърса на газа за месец напред, в случай че цената надвиши 275 евро (283,9 долара) за мегаватчас за две седмици и спредът(разликата, бел. ред) към световните цени на втечнения природен газ е 58 евро или по-висок.

Остава да се види дали предлагането ще удовлетвори тези страни членки, които неведнъж приканват за интервенция в цената на газа, а Европейска комисия вижда интервенцията като последна мярка.

Пиковете на цените на TTF през август от близо 350 евро (364 долара) за мегаватчас не биха били задоволителни за задействане на тавана, защото след това те се намалиха под прага от 275 евро за по-малко от две седмици, показват от Европейска комисия като показват възможен сюжет за действието на ценовия таван.

В момента цената на природния газ е малко под 120 евро и е доста по-висока от тази преди изостряне на напрежението с Русия.

Освен това се чака министрите на енергетиката да одобрят по-бързи процедури за издаване на разрешителни за някои планове за възобновима сила, с цел да се подтиква произвеждане на електричество от самостоятелни източници.

Министрите може също да поддържат набор от ограничения в това число основаването на платформа за взаимно закупуване на газ и съглашения за поддръжка сред дъжравите-членки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР